Egészség

Óva int az orvos, hogy cukorbetegként zabkását reggelizzen

Az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak a zabkásák, különösen reggelire

Doktor Olga Glushko elmagyarázta, hogy milyen rendellenességek esetében nem szabad zabkását reggelizni – írta a a Medicforum nyomán a pravda.ru.

Óva int az orvos, hogy cukorbetegként zabkását reggelizzen
Nem mindenkinek jó reggelire zabkását fogyasztani (képünk illusztráció)
Fotó: Northfoto

Az orvos szerint népszerűek a különböző zabkásák, különösen reggelire. De nem mindenki alkalmas egy ilyen ételre. A zabkása akkor hasznos, ha teljes kiőrlésű gabonából készül. A cukorral, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, sziruppal és kandírozott gyümölcsökkel készült zabkása magas szénhidráttartalmú ételnek számít. Ezért nem szabad reggel fogyasztani.

Ha éhgyomorra nagy mennyiségben fogyaszt szénhidrátot, az a vércukor- és inzulinszint drasztikus emelkedését okozhatja. Ez viszont megzavarja az étvágy és a jóllakottság mechanizmusában zajló folyamatokat, étvágytalanság és túlevés jelentkezik.

„Azoknak, akiknél inzulinrezisztenciát, túlsúlyt, cukorbetegséget diagnosztizáltak, ajánlott tartózkodni a reggelire fogyasztott gyorsan főtt zabkásától és gabonapehelytől, különösen méz, aszalt gyümölcsök és kandírozott gyümölcsök hozzáadásával” – osztotta meg Olga Glushko.

Kapcsolódó írásaink

Házi gyógymód az ödémára

ĀA szakértő szerint önállóan is segíthetünk a szervezetnek megbirkózni az ödémával a reggeli gyakorlatok segítségével