Életmód

Egy kis odafigyeléssel nagyobb valószínűséggel élheti meg a százéves kort

Be kell tartanunk a power nine néven ismert szabályrendszert

A várható élettartam növelésének top tippjei között szerepel egy pohár bor elfogyasztása a barátokkal is – írta meg az Express.

Egy kis odafigyeléssel nagyobb valószínűséggel élheti meg a százéves kort
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az, hogy meddig fog élni, számos tényezőtől függ. Míg ezek közül néhányat nem tudunk befolyásolni, például a genetikánkat, a betegségeket és a sérüléseket, addig másokat nagyban befolyásolnak az életmóddal kapcsolatos döntéseink.

A szakemberek szerint sok mindent tehetünk azért, hogy javítsuk esélyeinket a magasabb életkorra: például napi nyolc pohár vizet iszunk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, sportolunk, leszokunk a dohányzásról, és kevesebb alkoholt fogyasztunk.

A kutatások szerint azonban, ha száz évig akarunk élni, be kell tartanunk a power nine néven ismert szabályrendszert.

Ezek a szabályok a világ kék zónáiban élő emberektől származó információkon alapulnak, vagyis azokon a régiókon, ahol az emberek kivételesen hosszú életet élnek.

Ezekben a kék zónákban, amelyek közé tartozik az olaszországi Szardínia Barbagia régiója, a japán Okinawa, Costa Rica és a görögországi Icaria, az emberek tízszer nagyobb valószínűséggel élnek száz évig, mint a nyugati világ más részein.

Mozgás

Tanulmányok kimutatták, hogy a mozgásszegény életmód, például napi 13 órát ülni vagy napi 4000 lépésnél kevesebbet gyalogolni, csökkentheti az akut testmozgás anyagcsereelőnyeit.

Ez nem azt jelenti, hogy mindennap el kell menni az edzőterembe, de már azzal is, hogy rendszeres időközönként apró mozgásokat végez, visszafordítható az egész napos ücsörgéssel járó problémák egy része.

Egy pohár bor a barátokkal

Ez túl szépnek tűnhet ahhoz, hogy igaz legyen, de kiderült, hogy az alkoholfogyasztásnak lehetnek előnyei, azonban ez nem feltétlenül magából az italból fakad.

„A hosszú életet élő kultúrákban a mérsékelt alkoholfogyasztás gyakran társas kontextusban történik, hangsúlyozva a közösség és az ünneplés szerepét” – mondta dr. Vuu. A szakértő szerint ez vélhetően kevésbé magának az alkoholnak, hanem inkább a pozitív kapcsolatoknak köszönhető, amelyek hozzájárulnak az érzelmi jóléthez.

Időt szánni a kikapcsolódásra

A stressz sosem tesz jót, de néha elkerülhetetlen. Dr. Michelle Loy, a New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center integratív medicina specialistája azt javasolja, hogy vegyünk egy mély lélegzetet, tartsuk bent néhány másodpercig, és lélegezzünk ki lassan az orrunkon keresztül, ha azt vesszük észre, hogy a testünk megfeszül, és az érzelmeink felerősödnek.

Főként növényi alapú étrendet követni

A kék zónákkal kapcsolatos, kiterjedt kutatások szerint azok, akik többnyire növényi alapú étrendet követtek, különösen olyan fehérjeforrásokkal, mint a bab és a lencse a hús helyett, általában tovább élnek.

Ha számos közeli barátja van
A szakértők szerint „a kapcsolatokban és a barátságban rendkívüli erő rejlik”, amely megmagyarázza, miért olyan fontosak a pozitív társas interakciók. Dr. Vuu szerint ezek a kapcsolatok bizonyítottan fokozzák az oxitocint, amelyet szerelemhormonnak neveznek.

Késő délután a legkisebb étkezés fogyasztása

Ez egy olyan dolog, amlyet talán egy kicsit szokni kell, mivel sokan élvezik a napi három teljes étkezést. A kék zónák lakói általában késő délután vagy kora este fogyasztják el a legkisebb étkezést – majd a nap hátralévő részében tartózkodnak az evéstől. Ez nyolcvanszázalékos szabály néven ismert, amely azt jelenti, hogy akkor hagyják abba az evést, amikor nyolcvan százalékban jóllaknak.

A szeretteinket helyezzük előtérbe

Egy másik szabály, amely a társas érintkezés köré épül, azok, akik száz év felettiek, általában jó kapcsolatot ápolnak idősödő szüleikkel is. Ha pedig vannak gyerekeik, akkor igyekeznek velük is időt tölteni.

Legyen hitük vagy egy hely, ahol elfogadva érzik magukat
Azok, akik havonta négyszer részt vesznek egy-egy hittanórán, a kutatások szerint átlagosan 14 évvel tovább élnek. De ha ön nem vallásos, más dolgokat is tehet azért, hogy megtalálja azt a helyet, ahová tartozik. A szakértők azt javasolják, hogy csatlakozzon egy rendszeres edzőtermi tornaórához, vagy vegyen részt például heti egy kocsmakvízen.

Találja meg a célját

Ha ismeri a célját a mindennapi életben, az a kutatások szerint átlagosan hét évvel növelheti a várható élettartamot.

Kapcsolódó írásaink