Belföld

Karácsonyék látványprojektjei stagnálnak, a kormány fejleszt

Miközben a kormány sorra adja át az újabb és újabb tereket, parkokat és épületeket, a főváros vezetése a legfontosabb „látványprojektjeivel” sem halad.

Karácsonyék látványprojektjei stagnálnak, a kormány fejleszt
Teljesen megújította a Városligetet a Liget Projekt
Fotó: Liget Projekt

Karácsony Gergely folyamatosan azt mantrázza, hogy „a kormány kivérezteti a fővárost”, de közben azért ad 5 milliós jutalmat a fejeseknek. Szájkarate és Facebook-posztok helyett a Metropol összegyűjtötte, hogy is állnak a legfontosabb budapesti fejlesztések a Blahától a Városligetig, a Nagykörúttól a parkokig.

Ötmilliárd forinttal többe kerül a Lánchíd felújítása
Ötmilliárd forinttal többe kerül a Lánchíd felújítása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Megcsúszott Lánchíd, leállt munka a Blahán, folyamatosak a dugók

Másfél éves időhúzás után fogott bele a főváros a Lánchíd – az előző vezetés által már teljesen előkészített – felújításába. A végső tervek szerint 5 milliárd forinttal többet kell fizetni a beruházásért, miközben jóval kevesebb megújult tartalmat kapnak a fővárosiak.

Ugyancsak alaposan elcsúszott a Blaha Lujza tér felújítása, ahol szintén 400 millióval kell többet fizetni, mint ahogyan eredetileg kellett volna és itt is jóval kevesebb tartalom épül majd meg. A munka gyakorlatilag jelenleg is áll, mégpedig hetek óta.

Eközben a sorozatos átgondolatlan lezárások miatt mindennapos gigadugók alakultak ki a fővárosban, amire Karácsony Gergely megtalálta a megoldást: az autósok „szálljanak ki, és gyalogoljanak”.

Munkások sehol, zavartalanul napozhatnak a madarak
Munkások sehol, zavartalanul napozhatnak a madarak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Városházi fantompark és megfúrt kulturális központok

A Karácsony Gergely vezette városvezetés végül megfúrt három városligeti kulturális központot is. Nem épülhetett meg az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.

Az átadása után Karácsony Gergely folyamatosan, Facebook-posztokban kritizálta a Liget projekt fejlesztéseit, egyebek mellett a nemzetközi díjakat nyert épületeit. Szerinte „beépítik a Ligetet”.

A fővárosi vezetés igyekszik akadályozni Budapest legújabb Duna-hídja, a Galvani-híd és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra megépítését.

A lassan három éve beígért Városháza parkban eddig egyetlen egy fűszálat sem sikerült elültetniük.

A főpolgármester a közös tervezésű Városmajor zöldítését – ahol a kormány még a Fővárosnál is zöldebben gondolkodik – túlzásnak tartja.

Az V. kerületi Bástya utcai, 3,1 milliárdos kormányzati támogatásból megvalósult, igazi XI. századi közparkba a helyi baloldal szerint elég lett volna néhány mászóka a környékbeli gyerekeknek, nem pedig ilyen „csilivili berendezés”.

Kulturális tér a Ligetben, park a Magyar Zene Házában
Kulturális tér a Ligetben, park a Magyar Zene Házában
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormány már 9 új parkot adott át, a fővárosi vezetés egyet sem

A következő helyszínek újultak meg a polgári kormányzás alatt:

 • Városliget
 • Orczy park
 • Múzeumkert
 • A Puskás Aréna parkjai
 • Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark
 • Normafa
 • Millenáris Széllkapu
 • MOME park
 • Margitsziget
   
  A Puskás Aréna parkját is megújította a kormány
  A Puskás Aréna parkját is megújította a kormány
  Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Teljesen megújította a Városligetet a Liget Projekt

Megépült a Magyar Zene Háza, és hamarosan nyit a Néprajzi Múzeum. Elkészült a Nagyjátszótér, a kutyás élménypark, a futókör és több sportpálya.

A zöldítési program keretében 72 000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, 150 000 négyzetméter zöldfelület újult meg, elültettek csaknem 500 lombos fát, több mint 70 000 cserjét és csaknem 140 000 évelőt.

60 százalékról 65 százalékra nőtt a zöldfelület a Városligetben

Még az ellenzéki sajtó és Karácsony főtájépítésze, Bardóczi Sándor is elismerte, hogy jobb lett a Liget helyzete.

A városligeti növényvilág tanulmányozása mellett a diákok park madárvilágáról is képet kaphattak
A városligeti növényvilág tanulmányozása mellett a diákok park madárvilágáról is képet kaphattak
Fotó: Városliget

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom