Belföld

Karácsony 5,2 millió forintos jutalmat adott a Gyurcsány-fiókának

Karácsony Gergely korábbi ellentmondásos nyilatkozatai után végre fény derült arra, hogy milyen összegű prémiumokat kaptak a fővárosi cégvezetők. A Városháza tervezett eladásának botrányában főszereplő és fegyelmiben részesített Barts Balázs 5,2 millió forintot kapott, ugyanannyit, mint a milliárdos vagyonnal rendelkező Mártha Imre, a közműcégek Gyurcsány-fiókának gúnyolt csúcsvezetője.

Karácsony 5,2 millió forintos jutalmat adott a Gyurcsány-fiókának
Karácsony Gergely korábbi ellentmondásos nyilatkozatai után végre fény derült arra, hogy milyen összegű prémiumokat kaptak a fővárosi cégvezetők, köztük a Gyurcsány-fióka, Mártha Imre
Fotó: MH

Miközben Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan Budapest kivéreztetéséről, válságos anyagi helyzetről beszél, több milliós összegeket osztottak ki tavaly a fővárosi önkormányzat cégvezetőinek, köztük a Városháza tervezett eladásáról üzletemberekkel tárgyaló Barts Balázsnak is – derült ki a közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból. A Főpolgármesteri Hivatal hivatalos tájékoztatása szerint a vagyonkezelő cég vezetője 5 millió 220 ezer forint prémiumot kapott a múlt évben - mutatott rá a Mediaworks Hírcentrum.

Ez azért is érdekes, mert Barts Balázs két hónappal ezelőtt írásbeli fegyelmit kapott Karácsony Gergely főpolgármestertől, miután kiderült, hogy a vagyonkezelő vezetője korábban üzletemberekkel tárgyalt a Városháza épületének lehetséges eladásáról. Karácsony egy decemberi sajtótájékoztatón erről azt állította: Barts Balázst csőbe húzták, amikor hangfelvételt készítettek róla, de azt nem tudta tagadni, hogy a Városháza eladásáról is beszélt a főváros vagyonkezelőjének vezérigazgatója, ezért állítólag fegyelmit kapott.

Emlékezetes, hogy az álarcos alak, Anonymus által bemutatott hangfelvételek szerint Barts Balázs tavaly májusában tárgyalt befektetőkkel a Városháza értékesítéséről, méghozzá Karácsony állítása szerint a fővárosi vezetés felhatalmazása nélkül. Miközben tehát a vagyonkezelő vezetője elkövette azt, amiért később fegyelmit kapott, több mint 5 millió forint prémiummal honorálták a tevékenységét.

A jutalmazási rendszer ellentmondásait a főpolgármester is csak fokozta, aki januárban hazugságspirálba lavírozta magát, hiszen egymást követő nyilatkozatokban önmagát is cáfolva össze-vissza beszélt.

Először a Városháza-ügyben felállított fővárosi vizsgálóbizottság ülésén határozottan azt állította, hogy Barts Balázst, a fővárosi vagyonkezelő cég vezetőjét év végi jutalomban részesítette a főváros. A főpolgármester ekkor kiemelte, hogy minden cégvezető kapott jutalmat. Ezt követően a Főpolgármesteri Hivatal a sajtó megkeresésére letagadta Karácsony szavait, azt válaszolták, hogy Barts nem kapott jutalmat.

Majd a Mediaworks Hírcentrumának a főpolgármester kínos magyarázkodásba kezdett. - Sajnos rosszul emlékeztem az időpontokra, fejből nyilatkoztam - válaszolt Karácsony a vagyonkezelő vezetőjének év végi jutalmára vonatkozó kérdésre. Azt állította, hogy Barts Balázs mégsem kapott év végi jutalmat, tavaly csak a 2020-as évre vonatkozó prémiumot vehette fel. Arra azonban nem volt hajlandó egyértelmű választ adni, hogy a 2021-es évre vonatkozó prémiumot megkapja-e majd a vagyonkezelő igazgatója.

A közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból kiderült tehát, hogy a fegyelmiben részesített Barts Balázs mégiscsak kapott prémiumot a múlt évben.

Hozzá hasonlóan tetemes összeget vehetett fel Mártha Imre a fővárosi közműcégek luxusban élő csúcsvezetője is.

A Városházán Gyurcsány-fiókának is gúnyolt cégvezető fillérre pontosan akkora összeget kapott, mint Barts Balázs. Az 5,2 millió forint Mártha Imrének persze csak aprópénz, hiszen a régi baloldali káder rejtélyes módon megszerzett, milliárdos vagyonnal rendelkezik. A hihetetlen gazdagságát jellemzi az a kétmilliárd forintot érő luxus villa, ami korábban az alvilág egyik legismertebb figurájának, a meggyilkolt Prisztás József családjának tulajdonában állt. De emellett Márthának van egy balatoni kikötője és egy alsóőrsi 500 milliós villája, egy 60 milliót érő Bentley autója, és egy birtoka Amerika egyik leggazdagabb városában, Naplesben, Floridában.

A két említett fővárosi cégvezető mellett nagyobb összegű prémiumban részesült még mások mellett a BKV Zrt vezetője Bolla Tibor (7, 6 millió) Szőke Gábor a Budapest Közút Zrt első embere (6,2 millió) és Szalmásy Miklós az FKF Zrt vezére (5,3 millió) is. Hozzájuk képest a budapesti színházak vezetői jóval kisebb mértékű, egy és két millió forint közötti prémiumot vehettek fel.

Fidesz: Budapest és vagyona a szűk, baloldali kiváltságosoké

Karácsony Gergely főpolgármester azt ígérte: Budapest mindenkié lesz; a valóság viszont az, hogy a főváros és vagyona valójában a szűk, baloldali kiváltságosoké - írták a Fidesz Budapest Facebook-oldalon szerdán.

A „folytatódik az aranyélet a Városházán!” címmel közzétett bejegyzésben fővárosi cégvezetők milliós prémiumáról írnak.

Objektum doboz

Több mint ötmillió forint prémiumot kapott Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője tavaly. „Vele akarják Karácsonyék a Városháza-botrányt elvitetni” - olvasható a Fidesz Budapest posztjában, amelyben azt vetik fel: „a hallgatásnak pedig ára van?” Mint írták, a milliárdos közművezér, Mártha Imre sem maradt ki a pénzosztásból, és szintén több mint ötmillió forint prémium jutott neki is.

Úgy néz ki, a főváros még sincs „kivéreztetve”, ha a haveroknak ekkora pénzeket lehet osztani - olvasható.

A bejegyzésben úgy fogalmaztak, „a fővárosi cégvezetők milliós szakítása azért különösen felháborító, mert közben a főváros botránytól hangos, közlekedési dugók, kosz és szemét van mindenfelé.”

Kovács Péter: Kiderült:, hogy Karácsony Gergely tudtával eladó volt a városháza

Miközben Karácsony azt mondja, hogy a kormány kivérezteti a fővárost, a Fővárosi Önkormányzat cégeinek vezetői több millió forintos jutalmat kaptak tavaly, dupla annyit, mint tavalyelőtt - jelentette ki Kovács Péter, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának tagja szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A XVI. kerület polgármestere szerint szemetesekre, fedett buszmegállókra, köztisztaságra nincs pénz, de milliós jutalmakra van.

Vagyis egy biztos: a fővárosnak van pénze, csak nem arra költi, mint amire az emberek várnák tőlük, sajnos itt tartunk - fogalmazott a politikus.

Arra a kérdésre, tervezik-e egy, a városháza-ügyet vizsgáló bizottság újraindításáról szóló javaslat benyújtását, Kovács Péter azt mondta: ha indítványoznák, akkor is csak olyan bizottság jönne létre, amelyben a baloldali többség örökké hátráltatná a munkát és megint nem volna cél az igazság kiderítése.

Kovács Péter szerint annyi haszna volt a bizottságnak, hogy kiderült: Karácsony Gergely tudtával eladó volt a városháza, és hogy jutalékot kértek érte.

Kapcsolódó írásaink