Gazdaság

Tervpályázatot hirdettek a Városmajor megújítására

Kormányzati szándék: Buda legrégibb parkja jó minőségű zöldfelületekkel, futókörrel, kutyafuttatóval egy tagolt zöldszigetként születhessen újjá

Megjelent a tervpályázati felhívás, zöldebb, rendezettebb, felhasználóbarátabb parkot hozunk létre Buda szívében, a XII. kerületben – írta közösségi oldalán Fürjes Balázs.

Tervpályázatot hirdettek a Városmajor megújítására
Színvonalas és kényelmes padokkal fognak megújulni az utcabútorok
Fotó: Fürjes Balázs Facebook-olda

„A kormányzati Budapest Fejlesztési Központtal nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdetünk a Városmajor megújítására, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon bírálja el. A projekt célja, hogy Buda legrégibb parkja jó minőségű zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá” – írta bejegyzésében Fürjes Balázs.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára kifejtette: a terv kidolgozásában együttműködünk Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével. Az elbírálás szakmai zsűrijében részt vesz a Fővárosi Önkormányzat főépítésze és főtájépítésze is – tette hozzá.

„A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnénk erősíteni, ezért több zöldfelületet hozunk létre, új fákat ültetünk, a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább növeli majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét” – részletezte az államtitkár. Továbbá kiemelte, hogy a jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy ott parkolni.

„Megújítjuk a játszótereket, új utcabútorokat helyezünk el, rendbe tesszük a park bejáratait, újra gondoljuk a belső ösvényeket, úthálózatot” – sorolta. Fontos, hogy a Városmajor könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen. „A belső úthálózatot úgy építjük át, hogy az a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmes legyen” – hangsúlyozta. Elmondása szerint a szomszédos Vérmezővel pedig új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat is kialakítanak.

A tematikus parkrészeknek köszönhetően a park minden korosztályt és igényt kiszolgál majd. A sportolni vágyók számára meghosszabbítják, kiszélesítik és jobb minőségűvé teszik a futókört, megújítják és öltözővel szerelik fel a sportpályákat. A családoknak korszerű játékokkal ellátott játszótereket, az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket alakítanak ki. A kutyás élményparkkal biztosítják, hogy kutyás időtöltés ne okozzon a parkhasználók között konfliktust.

Ezek mellett a Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz. A közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel garantálják a biztonságot. Előnyben részesítik a gyalogosok és a biciklisek szempontjait, ahol ez nem bénítja meg a forgalmat, így az egész Városmajor környéke élhetőbb lesz.

„Cél, hogy a park úgy szülessen újjá, hogy az itt élők magukénak érezzék azt, ezért a tervpályázat előtt kérdőíves felmérést végeztünk a lakosság körében, a pályázatot együtt készítettük el a Városmajori Parkbarátok Egyesületével és a polgármester csapatával. A lakosság érdekében fontos az együttműködés az érintett szereplőkkel. Budapest nem lehet csatatér, ugyanis a budapestiek érdekében a kormánynak és a városvezetésnek meg kell találnia az együttműködés útját” – nyomatékosította Fürjes Balázs.

Kapcsolódó írásaink