Belföld

Lezárták a Lánchidat

Újabb jelentős útvonalat zártak le szerda hajnalban, így minden eddiginél nehezebbé vált a közlekedés Budapesten. A Lánchíd és környéke legalább másfél évig lesz lezárva, mert a felújítás korábbi halasztása miatt az elmúlt időszakban a híd annyira rossz állapotba került, hogy életveszélyessé vált, a felújítás költsége pedig jelentősen megdrágult.  Mindez éppen a futball Európa-bajnokság idején. 

Lezárták a Lánchidat
Lezárták a Lánchidat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egyre több útszakaszt, csomópontot zár le a főváros baloldali vezetése, ami miatt teljesen összeomlott Budapest közlekedése - írja az Origo. Szerdától azonban még hatalmasabb dugókra készülhetnek a budapestiek, szerda hajnali 4 órától ugyanis teljesen lezárták a Lánchidat és környékét a gyalogos és a közúti forgalom elől, várhatóan másfél évre. Szerda reggel a csúcsforgalom már elviselhetetlen volt szinte a város összes jelentősebb főútvonalán.

A Lánchíd felújítását korábban el kellett volna végezni, de a Karácsony Gergely-féle baloldali vezetés folyamatosan halogatta azt, aminek következtében a híd állapota mára kis híján életveszélyessé vált, a költségek pedig elképesztő mértékben drágultak. A Lánchíd felújítása Tarlós István idején kiemelt beruházásnak számított, de amikor 2019 októberében Karácsony Gergely vette át, a Lánchíd kérdése nem szerepelt a Fővárosi Önkormányzat fontos projektjei között.

Karácsony eredményei: beváltatlan ígéretek
 A főváros baloldali vezetése emellett egyszerre és szervezetlenül indított el több, közlekedési csomópontot érintő projektet, így egy ideje hatalmas dugók és rettenetes káosz jellemzi a budapesti közlekedést, ami a következő másfél évben várhatóan még rosszabb lesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Közben a híd szerkezeti állapota folyamatosan romlott, és végül már félő volt, hogy olyan állapotba kerül, hogy egyáltalán nem lehet majd felújítani - erről ír a Metropol. A késlekedés miatt a beruházás végül több mint 25 százalékkal, azaz 5 milliárd forinttal kerül többe, mint az a Tarlós által korábban kiírt pályázatban szerepelt. Ráadásul úgy, hogy végül ugyanaz a cég - az A-Híd Zrt.- nyerte el, mint aki korábban is esélyes lett volna rá – csak akkor még 5 milliárddal olcsóbban.

Láng Zsolt: Ha Karácsony idejében kihirdeti a felújításról szóló pályázatot, már kész lenne a Lánchíd

Ha idejében kihirdeti Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújításának pályázatát, akkor az átkelőt már átadhatták volna, nem kellene erre még másfél évet várni - mondta a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője szerdán a Tv2 Mokka című reggeli műsorában.

Láng Zsolt azt mondta, a Lánchíd felújítása nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is lehetne, akár ötmilliárd forinttal kevesebbe kerülnének a munkálatok, ha Karácsony idejében kiírja a pályázatot.

Beszélt arról is, a kormány megszüntette azt a lehetőséget, hogy a polgármesterek a testületek helyett, egyszemélyben hozhattak döntéseket a veszélyhelyzet alatt. Karácsony Gergely az utolsó pillanatban, a "24. órában" azonban még számtalan személyi és beruházási döntést hozott.

Hangsúlyozta, hogy bár a főpolgármester mindig kiáll a transzparencia mellett, úgy látszik, a valóságban nem szereti a vitákat, és kihasznál minden olyan kiskaput, amivel egyszemélyben dönthet.

 Láng Zsolt szerint Karácsony Gergely az egyszerre elkezdett felújításokkal nem mérsékli, hanem előidézi a dugókat Budapesten.

Mint mondta, az "ad hoc felfestett" biciklisávok, sáveltolások, lezárások mellett egyszerre négy olyan beruházás is zajlik Budapest belvárosában, amelyek ellehetetlenítik a közlekedést.
    Kitért arra is, a fővárosi cégek mintegy 200 millió forintot fizettek már ki büntetésként, mert szabálytalan közbeszerzéseket folytattak.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a főpolgármester zöld programját álságosnak tartja, hiszen például a Főkert Zrt. egymilliárd forinttal kevesebbet kap, mint az elmúlt években. "Azt látjuk, hogy arra nincs pénz a nagy zöld programban, hogy egyébként a parlagfüves, gazos területeket lekaszálják" - fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink