Belföld

Czeglédy havi másfél millió forintos borítékja

Az ügyészséggel egyezséget kötő vádlott már a büntetését is letöltötte, és azt mondta, tisztában volt vele, hogy nem lesz képes végighazudni a teljes eljárást

Az adóeltüntetésre alapított céghálót Czeglédy Csaba építette fel, és közvetlenül irányította – mondta egy tanú, a Human Operator Zrt. könyvelési csoportjának vezetője a Kecskeméti Törvényszéken Czeglédy Csaba és társai büntetőperében.

Czeglédy havi másfél  millió forintos borítékja
A baloldali képviselőjelöltnek egyre kevesebb oka lehet a mosolyra
Fotó: MH/Purger Tamás

Nehéz napok, hónapok, még inkább évek elé nézhet a Gyurcsány-párt „hőse”, kegyence, a Vas Megyei Ügyvédi Kamara által felfüggesztett ügyvéd, a kecskeméti maffiaper első rendű vádlottja, Czeglédy Csaba. A Kecskeméti Törvényszék a Czeglédy és társai ellen zajló büntetőperben ugyanis szerdán és csütörtökön egy koronatanút hallgatott meg, aki terhelő vallomást tett a bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt politikusra – akiről Gyurcsányék pártja és szövetségeseik, Márki-Zay Péterrel együtt azt próbálják sugallni, hogy Czeglédy egy koncepciós ügy áldozata.

A vádirat szerint Czeglédy és üzlettársai módszeresen, éveken keresztül trükköztek a közteher­fizetéssel, amivel így összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el 2011–2017 között. A döntően diákmunkaerő-közvetítésével foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke, vagyis Czeglédy Csaba egy olyan háromszintű számlázási láncot épített ki, amelynek legalsó szintjén a ténylegesen tevékenységet nem végző iskolaszövetkezetek, középső szintjén Czeglédyék anyacégének leányvállalatai, csúcsán pedig az anyavállalat, vagyis a Human Operator Zrt. állt.

Az ügynek eredetileg huszonhárom gyanúsítottja volt, közülük kettővel – az anyavállalat két tulajdonosával – szemben az eljárást megszüntették, hét vádlott a bűncselekmények elkövetését beismerve egyezséget kötött a vádhatósággal, míg tizennégy vádlottal szemben az elfogultságot jelentő Szegedi Törvényszék helyett immár a Kecskeméti Törvényszéken folytatódott a büntetőeljárás. A hét vádlott közül három visszavonta korábbi, a bűncselekményt beismerő vallomását.
A tegnapelőtti tárgyaláson, illet­ve a tegnap meghallgatott tanú az ügy másodrendű vádlottja volt, aki egyezséget kötött az ügyészséggel, őt a törvényszék két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amit már le is töltött. Miért állítjuk, hogy a büntetőügy koronatanújáról van szó?

Nos, a meghallgatott tanú 2011 márciusa óta felügyelőbizottsági tag volt a Czeglédy résztulajdonában lévő, szombathelyi székhelyű és már felszámolás alatt álló Human Operator Zrt.-ben. Először a társaság könyvelője, majd a könyvelési csoport vezetője volt, Czeglédy utasítására ő nyújtotta be a cég adóbevallásait. Több társával együtt a bűnszervezet működésével érintett valamennyi cég, iskolaszövetkezet számlázását, könyvelését, bevallásaikkal kapcsolatos egyes tevékenységeket, továbbá a bankszámlákról történő kifizetéseket irányította, felügyelte, illetve azokban közreműködött. Ezenkívül a Pannon Human Szerviz 2009 Kft. és a Pannon Human Koordinátor Kft. – tehát a számlázási láncban szereplő leányvállalatok – bankszámláját is kezelte, onnan az ezen gazdasági társaságokba bejelentett személyek bérét utalta ki, és a leányvállalatok számlázásában is közreműködött. Így a számlázási lánc teljes folyamatára rálátása volt.

A tanú a bíróságon azt mondta: „Tisztában voltam vele, hogy nem leszek képes végighazudni a tárgyalási eljárást, így a legegyszerűbb, ha az ember szembenéz a tényekkel, és felvállalja az igazságot.” Hozzátette: bérszámfejtőként kiszámította a befizetendő járulékokat és általános forgalmi adót, azonban azt is látta, hogy azokat nem fizették be. Azt szóvá is tette Czeglédynek, aki azt felelte, hogy ez nem probléma. A szövetkezetek számláin nem is volt soha fedezet a járulékokra és az áfára, hanem csak annyi pénz, amennyi a főállású munkavállalók és a foglalkoztatott diákok nettó bérét fedezte. Nyilvánvaló volt számára, hogy olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amit soha senki nem fizetett be a NAV-nak – fogalmazott. A tanú beszélt arról is, hogy évente cserélgették a szövetkezeteket, amelyek nem fizették be a járulékokat, majd ha sok tartozás halmozódott fel, felszámolták az iskolaszövetkezeteket.

A kakukktojás az Idehaza iskolaszövetkezet volt, annál mindennek rendben kellett lennie, és itt minden közterhet befizettek. A fiktíven működő szövetkezetek vezetőinek aláírásbélyegzői a Human Operator Zrt.-nél voltak, az ő fiók­jában is, és ezeket rendszeresen használták az iskolaszövetkezeti alkalmazottak helyett. A tanú beszámolt arról is, hogy borítékban, készpénzben rendszeresen kaptak emberek juttatásokat, és maga Czeglédy Csaba is havonta másfél millió forintot vett át így.

A DK-s önkormányzatok Gyurcsány kedvencét segítik


Czeglédy Csaba nemcsak Gyurcsány Ferenc egyik kedvence, de az ön kormányzati választás óta – az ellene zajló eljárás ellenére – a pártjához tartozó DK-s vezetésű kerületek favoritja is. A 2019-es választás után – kis túlzással – sorban álltak a DK-s kerületek vezetői, hogy Czeglédy ügyvédi irodájával köthessenek szerződést. Az élen járt Erzsébetváros DK-s vezetője, Niedermüller Péter, aki először tíz évre titkosította az ügyvédi irodával kötött szerződést, aztán végül kiadta őket, és ebből kiderült, hogy majdnem kilencvenmillió forintot juttatott a kerület vezetése Czeglédy ügyvédi irodájának eddig.

A mintát követte Újbuda, ahol László Imre DK-s polgármester, illetve Orosz Anna momentumos alpolgármester sem érezte problémásnak a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött megbízásos, kilencszázezer forint értékű szerződést. Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere szintén Czeglédy ügyvédi irodáját bízta meg egy esetben. Baracskai egyébként az MSZP-ből igazolt a DK-hoz, a szerződés részleteiről többet azonban nem tudunk azóta sem.
(BNM)

Kapcsolódó írásaink