Életmód
Hűsítő italok kánikulára

Dinnyés frissítő
A görögdinnye magas víz- és vitamintartalma révén az egyik legjobb szomjoltó. Csodás élénk színű koktél készíthető beőle, arról nem is beszélve, hogy milyen finom!
Hozzávalók:
– kb. 4 csészényi kockára vágott – kimagozott – dinnye,
– 1/3 csésze citromlé,
– 1 csésze jég.
Töltsük egy mixerbe a hozzávalókat, és jó alaposan keverjük el. Már fogyaszthatjuk is!

Levendulás limonádé
A limonádé talán az egyik legnépszerűbb nyári üdítőféle. Az egyszerű citromos változaton kívül rengeteg ízesített variációja létezik. Korábbi cikkünkben már kitértünk a levendula csodás hatásaira, viszont szomjoltó különlegességként is kiváló. Íme a recept!
Hozzávalók:
– 1-2 teáskanálnyi szárított levendula,
– pici cukor vagy méz,
– egy kancsónyi víz,
– fél citrom frissen kifacsart leve,
– fél (bio) citrom karikázva.
A szárított levendulát szórjuk a forrásban lévő vízbe! Bánjunk csínján vele, mert kis mennyiségtől is intenzív ízt érhetünk el. Hogy ne párologjanak el az illóolajok, lefedve forraljuk néhány percig, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadhatjuk a citromlevet és a mézet is. A végeredmény egy enyhén lilás-rózsaszínes színben játszó ital. Jéggel és néhány citrom karikával dobhatjuk fel.

Répás-gyömbéres ébresztő ital
Ez a friss ital remek nyári napindító lehet. Ráadásul nem csak finom, hanem a répa béta-karotin és A-vitamin tartalmának köszönhetően szépíti bőrünket, és segít a barnulásban. A gyömbér pikáns ízt kölcsönöz az italnak, emiatt érdemes a legvégén, kisebb darabokban hozzáadni, és folyamatosan kóstolgatni. Jégkockákkal tehetjük még frissítőbbé. Hogy a vitaminok minél jobban felszívódjanak, felturbózhatjuk egy evőkanálnyi lenolajjal.
Hozzávalók:
– 1/2 hámozott narancs,
– 1 alma,
– 2,5 cm friss, hámozott gyömbér,
– 5 db répa megtisztítva.

Ízesített víz
Az ízesített vizekhez még gyümölcsprés sem kell, egyszerűen csak dobjunk egy nagyobb kancsónyi szénsavas vagy szénsavmentes ásványvízbe tetszés szerint kiválasztott gyümölcsöket, vagy éppen zöldségeket!
Tegyük hűtőbe, és hagyjuk pár órát állni, hogy összeérjenek az ízek!