Életmód

Hűsítő italok kánikulára

Szervezetünk számára fontos a megfelelő folyadékellátás, különösen igaz ez a nyári hónapokban. A meleg ellen testünk párologtatással védekezik, így hőségben gyorsabban veszítünk vízkészletünkből. Ha már unjuk a vizet, és a boltban megvásárolható cukros üdítőket inkább elkerülnénk, akkor is számtalan izgalmas alternatíva létezik szomjoltásra. Mutatunk párat!

Hűsítő italok kánikulára
A nyári melegben különösen fontos a megfelelő folyadékellátás
Fotó: Pexels

Dinnyés frissítő

A görögdinnye magas víz- és vitamintartalma révén az egyik legjobb szomjoltó. Csodás élénk színű koktél készíthető beőle, arról nem is beszélve, hogy milyen finom!

Hozzávalók:
– kb. 4 csészényi kockára vágott  – kimagozott – dinnye,
– 1/3 csésze citromlé,
– 1 csésze jég.

Töltsük egy mixerbe a hozzávalókat, és jó alaposan keverjük el. Már fogyaszthatjuk is!

A görögdinnye több mint 92 százalékban vízből áll
A görögdinnye több mint 92 százalékban vízből áll
Fotó: Pexels

Levendulás limonádé

A limonádé talán az egyik legnépszerűbb nyári üdítőféle. Az egyszerű citromos változaton kívül rengeteg ízesített variációja létezik. Korábbi cikkünkben már kitértünk a levendula csodás hatásaira, viszont szomjoltó különlegességként is kiváló. Íme a recept!

Hozzávalók:
– 1-2 teáskanálnyi szárított levendula,
– pici cukor vagy méz,
– egy kancsónyi víz,
– fél citrom frissen kifacsart leve,
– fél (bio) citrom karikázva.

A szárított levendulát szórjuk a forrásban lévő vízbe! Bánjunk csínján vele, mert kis mennyiségtől is intenzív ízt érhetünk el. Hogy ne párologjanak el az illóolajok, lefedve forraljuk néhány percig, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadhatjuk a citromlevet és a mézet is. A végeredmény egy enyhén lilás-rózsaszínes színben játszó ital. Jéggel és néhány citrom karikával dobhatjuk fel.

A répában található béta-karotin segíti a barnulást
A répában található béta-karotin segíti a barnulást
Fotó: Unsplash


Répás-gyömbéres ébresztő ital

Ez a friss ital remek nyári napindító lehet. Ráadásul nem csak finom, hanem a répa béta-karotin és A-vitamin tartalmának köszönhetően szépíti bőrünket, és segít a barnulásban. A gyömbér pikáns ízt kölcsönöz az italnak, emiatt érdemes a legvégén, kisebb darabokban hozzáadni, és folyamatosan kóstolgatni. Jégkockákkal tehetjük még frissítőbbé. Hogy a vitaminok minél jobban felszívódjanak, felturbózhatjuk egy evőkanálnyi lenolajjal.
 
Hozzávalók:
– 1/2 hámozott narancs,
– 1 alma,
– 2,5 cm friss, hámozott gyömbér,
– 5 db répa megtisztítva.

Uborkás frissítő
Az uborka és lime kombinációja igazi felfrissülés, ízlés szerint egy kis mentalevéllel is megbolondíthatjuk
Fotó: Unsplash

Ízesített víz

Az ízesített vizekhez még gyümölcsprés sem kell, egyszerűen csak dobjunk egy nagyobb kancsónyi szénsavas vagy szénsavmentes ásványvízbe tetszés szerint kiválasztott gyümölcsöket, vagy éppen zöldségeket!

Tegyük hűtőbe, és hagyjuk pár órát állni, hogy összeérjenek az ízek! 

Kapcsolódó írásaink

Virágok a tányéron

ĀVirágokat enni csak elsőre tűnik meghökkentőnek, valójában évezredek óta szerepelnek a táplálkozásunkban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom