Életmód

Mikor érett a görögdinnye?

Ugyan a görögdinnye szezonja júliustól szeptemberig tart, de már most is számtalan helyen találkozhatunk a lédús gyümölccsel. Vásárlásakor sokunk fejében motoszkál kis bizonytalanság: vajon elég érett, jó ízű lesz? Cikkünkben összegyűjtöttük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ajánlásai alapján, hogy mire érdemes odafigyelni a vásárlás során.

A nyári hőségben talán nincs is jobb és hatásosabb hűsítő egy zamatos dinnyénél. Mindegy, hogy honnan szerezzük be, egyenesen a termelőtől vagy éppen egy szupermarketből, azt azonban bátran kijelenthetjük, a tökéletes példány kiválasztása sajátos rítusa a nyárnak.

Mindenkinek megvan a maga jól bevált módszere: kopogtatás, szaglászás vagy éppen a „hersentés”. Ez utóbbi technikánál a dinnye két végpontját össze kell nyomni, és ha egy halk roppanó, hasadáshoz hasonló hangot hallunk, akkor egyesek bizony állítják, érett példányhoz van szerencsénk.

Apropó gyümölcs, sokan talán nem tudják, de a tökfélék vagy más néven kabakosok családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termése termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

A görögdinnye érettségének megállapítása igazából elsődlegesen termelői szakértelmet igényel. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolásával döntenek a betakarítás időpontjáról, egészen pontosan arról, hogy érett-e már a dinnye.

A kongó hang még nem garancia
A kongó hang még nem garancia az édes ízre
Fotó: Pixabay

Mivel a görögdinnyét az ún. biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.

Barnuló kocsány

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya. Jó jel, ha a szár és annak környéke, valamint az ezzel ellentétes pont is száraz. Ez általában azt jelenti, hogy az érés – természetes körülmények között – befejeződött. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem teljesen érett.

Bizakodásra ad okot az is, ha a dinnye héján – főként a csíkos fajtánál – hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak, a háttérben ugyanis gyakran a cukorfok megemelkedése áll.


Egyszínű vagy csíkos?

Ha görögdinnyét vásárolunk, általában választanunk kell a csíkos és az egységes, sötétzöld változat között. A csíkosak között általában kevesebb az ízetlen, viszont a sötétzöldnek vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.

A dinnye az egyik vitaminokban és ásványi anyagokban leggazdagabb gyümölcs, annak ellenére is, hogy több mint 90%-át víz alkotja
A dinnye az egyik vitaminokban és ásványi anyagokban leggazdagabb gyümölcs
Fotó: Pixabay


A kongó hang még nem garancia

Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.

A jó görögdinnye megvásárlása tehát nem kis mértékben a szerencsén is múlik, de az előzőekben említettek mellett az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.

Kapcsolódó írásaink