Életmód

A stresszoldó és molyűző levendula

Ha június, akkor lila színű, illatos virágtakaró. Ilyenkor virágzik ugyanis az ősi gyógynövény, a levendula, amely Bittera Gyula gyógynövénytermesztő munkásságának köszönhetően az 1920-as évek közepétől már hazánkban is számtalan helyen megtalálható. 

Az egyedi illatú lila virág felhasználása hosszú időkre nyúlik vissza. Feljegyzések szerint már az ősi Egyiptomban is alkalmazták elsősorban kozmetikai célokra és balzsamozáshoz, míg a rómaiak a nyilvános fürdővizeket illatosították vele.  

A levendula ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartozik, mint a menta, a zsálya, a kakukkfű és rozmaring, azonban a felsoroltaktól annyiban eltér, hogy nem leveleit, hanem virágait hasznosítjuk.

Objektum doboz

Kutatások szerint illata lazító és nyugtató hatású, éppen ezért az aromaterápiában nyugtatásra, hangulatfokozásra használják. A hálószobában tartott levendulás potpurri vagy illatpárna segíthet könnyebben és gyorsabban elaludni.

A szárított levendula távol tartja a molyokat ruháinktól, ráadásul még illatosítja is azokat. Saját magunk is könnyedén készíthetünk molyriasztót. Ehhez nem kell mást tennünk, csak töltsünk meg levendulavirággal kis vászonzsákokat, és tegyünk belőle a szekrényekbe és fiókokba.

A levendulaolaj párologtatva kiváló feszültségoldó
A levendulaolaj párologtatva kiváló feszültségoldó
Fotó: Pexels

Olaja antibakteriális hatású, emiatt nagyon sok organikus kézfertőtlenítőbe belekeverik. Fürdővízbe csepegtetve izmok ellazítására, görcsök enyhítésére, és a bőr puhábbá tételére, gyulladt, leégett vagy ekcémás bőr gyógyítására, inhalálással a légutak fertőtlenítésére használhatjuk. Masszázsolajként izmok, ízületek gyulladásának csökkentésére, reumás fájdalmak kezelésére is hatásos. Párologtatva kiváló feszültségoldó.

Tanulmányok szerint ha a fáradt földbe levendulát ültetünk, felszívja belőle a nehézfémeket és egyéb káros anyagokat. Mindezt ráadásul úgy teszi, hogy nincs hatással a növényre, vagy a belőle kinyert olajra.

LEVENDULASZÖRP KÉSZÍTÉSE

Hozzávalók:
– 6 db citrom.
– 1kg cukor,
– 1 csésze (2 dl) szárított levendulavirág

A citromot megmossuk, majd megtisztítjuk a héjától. Fontos, hogy csak a gyümölcshúst használjuk, a fehér részt ne. Vágjuk ezeket apróra, majd főzzük szét 1 liter vízben. Ebből a léből készítsünk 1 kg cukorral szirupot. A tűzről levéve keverjünk bele 1 csészényi mosott, szárított levendulát. Áztassuk néhány órán át, ezt követően szűrjük le, majd forraljuk fel.  Még forrón töltsük üvegbe és helyezzük száraz dunsztba, ekkor nem kell bele tartósítószer.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom