Életmód
A stresszoldó és molyűző levendula
Az egyedi illatú lila virág felhasználása hosszú időkre nyúlik vissza. Feljegyzések szerint már az ősi Egyiptomban is alkalmazták elsősorban kozmetikai célokra és balzsamozáshoz, míg a rómaiak a nyilvános fürdővizeket illatosították vele.
A levendula ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartozik, mint a menta, a zsálya, a kakukkfű és rozmaring, azonban a felsoroltaktól annyiban eltér, hogy nem leveleit, hanem virágait hasznosítjuk.
Kutatások szerint illata lazító és nyugtató hatású, éppen ezért az aromaterápiában nyugtatásra, hangulatfokozásra használják. A hálószobában tartott levendulás potpurri vagy illatpárna segíthet könnyebben és gyorsabban elaludni.
A szárított levendula távol tartja a molyokat ruháinktól, ráadásul még illatosítja is azokat. Saját magunk is könnyedén készíthetünk molyriasztót. Ehhez nem kell mást tennünk, csak töltsünk meg levendulavirággal kis vászonzsákokat, és tegyünk belőle a szekrényekbe és fiókokba.

Olaja antibakteriális hatású, emiatt nagyon sok organikus kézfertőtlenítőbe belekeverik. Fürdővízbe csepegtetve izmok ellazítására, görcsök enyhítésére, és a bőr puhábbá tételére, gyulladt, leégett vagy ekcémás bőr gyógyítására, inhalálással a légutak fertőtlenítésére használhatjuk. Masszázsolajként izmok, ízületek gyulladásának csökkentésére, reumás fájdalmak kezelésére is hatásos. Párologtatva kiváló feszültségoldó.
Tanulmányok szerint ha a fáradt földbe levendulát ültetünk, felszívja belőle a nehézfémeket és egyéb káros anyagokat. Mindezt ráadásul úgy teszi, hogy nincs hatással a növényre, vagy a belőle kinyert olajra.
LEVENDULASZÖRP KÉSZÍTÉSE
Hozzávalók:
– 6 db citrom.
– 1kg cukor,
– 1 csésze (2 dl) szárított levendulavirág
A citromot megmossuk, majd megtisztítjuk a héjától. Fontos, hogy csak a gyümölcshúst használjuk, a fehér részt ne. Vágjuk ezeket apróra, majd főzzük szét 1 liter vízben. Ebből a léből készítsünk 1 kg cukorral szirupot. A tűzről levéve keverjünk bele 1 csészényi mosott, szárított levendulát. Áztassuk néhány órán át, ezt követően szűrjük le, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegbe és helyezzük száraz dunsztba, ekkor nem kell bele tartósítószer.