Belföld

Ami átvisz negyven milliméter páncélt is

A katonai járművek személyzetének legfőbb önvédelmi eszközei a sorozatlövő eszközök. A Magyar Honvédség fejlesztése e téren sem marad el. Igaz, ezek nem kapnak túlzott figyelmet, ezért most két géppuska és egy könnyű gránátvető kerül a célkeresztbe.

Ami átvisz negyven milliméter páncélt is
Az MK–19 már úgynevezett okosgránátok kilövésére is alkalmas
Fotó: Erik de Castro / Reuters Pool / AFP

A nemzetközi szakirodalom szerint manapság a belgiumi FN Herstal hadiipari vállalat által kifejlesztett MAG jelű géppuska a világ egyik legelterjedtebb, 7,62x51 milliméteres NATO-lőszert tüzelő fegyvere. Népszerűségét és megbízhatóságát jól példázza, hogy az eszköz korunkban nyolcvannégy hadsereg kelléktárában szerepel. (A fegyvert olykor MAG–58 illetve M–240 néven is emlegetik.) Elméleti tűzgyorsasága hatszázötven, a gyakorlati kétszáz lövés percenként, hatásos – ha tetszik: nagy pontosságú – távolsága csak „úgy”, azaz például árokszélre, kőfalra, fatönkre letámasztva nyolcszáz, míg fixen tartó háromlábú állványról több mint egy kilométer.

A MAG egy katonai bemutatón
A MAG egy katonai bemutatón
Fotó: Frederic Petry / Hans Lucas via AFP

A MAG géppuskát kisebb mennyiségben a Magyar Honvédség is alkalmazza, döntően az újonnan rendszeresített harcjárművek és helikopterek fedélzetén. A fegyver tömege 11,8 kilogramm, hossza 1,2 méter, kiszolgálásához egy katona szükséges.

Ha a MAG fiatal, akkor az M2 Browning bátran veteránnak titulálható, lévén első változata az I. világháború után debütált. Beceneve, az „ötvenes” arra utal, hogy az angolszász mértékegység szerint a kalibere 0,5 hüvelyknek felel meg. Ahogy a fentebb említett MAG, úgy az M2 változat is nyugodtan a világ legelterjedtebb, 12,7x99 milliméter lőszert tüzelő nehéz géppuskájának nevezhető. Bár gyökerei immár több mint százévesek, ennek ellenére máig széles körben alkalmazzák. Az M2-es géppuskát csaknem százhúsz állam mellett a Magyar Honvédség is rendszeresítette harcjárműveihez.

E Browning nyílt célok ellen két kilométerig hatásos, ugyanakkor nyolcszáz méterig képes a negyven milliméteres páncélzatot is átütni. Tömege magában harmincnyolc, állvánnyal ötvennyolc kilogramm. Bár érezhetően nehéz, pusztítóereje, egyszerűsége és könnyű kezelhetősége okán a csapatok mindenütt nagy kedvvel alkalmazzák. A töltényeket hevederből kapja, s az adagolás – pár alkatrész cseréje után – jobbról és balról is megoldható. Elsütőbillentyűje hátul található, két fogantyú közt. Felhúzókarja kimondottan kézre áll, és igen nagy méretű. Némi kritikaként megfogalmazható, hogy a a régebbi verzióknál a felhevült cső kiváltása egy másikra hosszadalmas folyamat volt. A gyártó vállalat ezt a problémát mára azonban orvosolta, olyannyira, hogy a régi modelleket is fel lehet szerelni pár kiegészítővel, amelyek megkönnyítik a műveletet.

M2 Browning egy katonai mozzanaton az Egyesült Államokban
M2 Browning egy katonai mozzanaton az Egyesült Államokban
Fotó: Alex Halada / APA via AFP

Ugyancsak modernitást képviseli a honvédségben az MK-19 jelű gránátvető. Az amerikai fejlesztésű és gyártású automata eszköz űrmérete negyven milliméter s harminckettő vagy negyvennyolc darab, hevederre fűzött, ötvenhárom milliméter hosszú gránát képes kilőni - elméletileg percenként több mint háromszázat - a gyakorlatban az újratöltés idővesztesége miatt hatvanat. Jelenleg harminchárom haderő alkalmazza világszerte.
Hatásos lőtávolsága másfél kilométer, de a területek úgynevezett „lefogására” kétezer méterig alkalmazható. Páncélátütési képessége - az alkalmazott védelem függvényében - eléri a hatvan-hetvenöt millimétert. Repeszhatása tizenkettő-tizenöt méteren belül gyakorlatilag harcképtelenné tesz bárkit még akkor is, ha az érintett esetleg egy vékonyabb tégla- vagy betonfal mögött tartózkodik.

Természetesen az MK-19-et is elérte a digitalizáció - amely esetünkben egy előre programozható időzítő gyújtó képében jelent meg. A hardver segítségével a gránátok egy előre meghatározott pontban képesek fölrobbanni, így akár drónok és/vagy fedezék mögött tartózkodó célok elpusztítására is igénybe vehetők.

Az MK-19 tömege állvány híján harmincöt kilogramm, hossza csaknem száztíz centiméter - melyből magának a csőnek a hossza nagyjából négyszáz millimétert tesz ki. A nyilvános adatok szerint egyébként maximum 2212 méterre képes ellőni.

A Magyar Honvédség haderőfejlesztésének kevéssé látványos, ugyanakkor elengedhetetlen részéről szóló sorozatunkban korábban bemutattuk a PZH–2000 önjáró löveget, a Leguan hídvető lánctalpast majd a Leopard 2A7+ harckocsiban fél óra alatt motort cserélni képes Bergpanzer–3 „Büffelt”, azaz Bivalyt, a légvédelmet mesterfokon űző Skyranger 30 eszközt, majd a minap sorra kerültek a rakéták, a tűzszerészrobotok és az aknavetők is.

Kapcsolódó írásaink