Belföld

Motorcsere fél óra alatt

Dolgos Bivaly került a honvédség kelléktárába

A Magyar Honvédség modernizálása messze nem csak a kirakatról szól. Ahhoz ugyanis, hogy az egy-egy új, a lakosság körében méltán népszerű ultramodern tank, tűpontos önjáró löveg vagy csapatszállító és harci helikopter folyamatosan bevethető maradhasson, rengeteg háttérmunkára és nem kevesebb speciális műszaki eszközre van szükség. És az sem árt, ha utóbbi gépek olykor Arkhimédész törvényeit is alkalmazzák...

Motorcsere fél óra alatt
Egy magyar színekben dolgozó jármű, menetben
Fotó: Wikipedia

A Laopard fejlesztése során a tervezők kiemelten törekedtek arra, hogy ne csak egy „tankot”, hanem egy egész, a felvetődő igényekhez folyamatosan hozzáigazítható járműcsaládot hozzanak létre. Utóbbi csoportba tartozik a Leopard 2 alvázán kifejlesztett úgynevezett műszaki mentő „Bivaly”, azaz a Bergepanzer–3 „Büffel” – azaz rövidítve BPz–3.

A két katona által kiszolgált, kilenc méter hosszú, 3,5 széles és három méter magas, ötvenöt tonnás járművet a német Rheinmetall vállalat készíti. A gépet angolul ARV–3 Buffalo néven is emlegetik, bár a szakirodalom inkább a német terminust alkalmazza. A lánctalpas elsődleges feladata a bármi okból mozgásképtelenné vált harckocsik és egyéb, több tucat tonnás nehéz eszközök vontatása és javításuk elősegítése.

Balra egy PZH-2000 míg jobb szélen ott magasodik a darujával a Bivaly
Balra egy PZH–2000 míg jobb szélen ott magasodik a darujával a Bivaly
Fotó: Purger Tamás / MH

A Bivaly a célok érdekében egy harminc tonna teherbírású, 270 fokban mozgatható darut és egy száznyolcvan méternyi drótkötelet tartalmazó csörlőt tud bevetni – utóbbi egyébként harmincötezer kilogrammos vonóerővel bír. S itt jön képbe Arkhimédész, akitől tudjuk, hogy ha találtatik egy fix pont, akkor kellő áttételekkel akár a világegyetemet is kifordíthatjuk a sarkaiból. Mindennek fényében a BPz–3 is többre képes, mint elsőre hinnénk, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a hozzá rendszeresített speciális csigák közbeiktatásával a vonóerő akár a kétszeresére, vagyis hetven tonnára is bővíthető.

Ahogy Arkhimédész szabályai igazak, úgy Murphy törvénye alól sem lehet kibújni. Azaz ami el tud romlani, az el is fog. Mivel egy harckocsiban a katona, a lánctalp és a páncél épsége után a legfontosabb talán a meghajtó fokozat megbízható működése, ezért a mérnökök úgy alkották meg a motort és váltót is magában foglaló blokkot, hogy azt egyben ki lehet cserélni. A honvédségi Bivalynál ezt a feladatot huszonöt-harminc perc alatt lehet abszolválni, amely időtáv a modern és nagyságrendekkel könnyebb kivitelű autók esetében is kalapemelésre késztetné az embert.

Hadseregünk összesen kilenc darab Büffel műszaki mentőharckocsit rendelt meg, mely készletből a hírek szerint az első 2022 szeptember 23-án érkezett meg Tatára. Mivel a szóban forgó gépek nem annyira „mutatósak”, mint mondjuk a Leopard 2A7+ vagy a PZH–2000, így az átadásukról is kevesebb érdemi információt lehet találni. Ami elérhető és biztos adat, hogy az óránként csaknem hetven kilométert megtenni képes magyar Bivalyok a deFNder fegyverrendszerrel lesznek felszerelve, sőt a szerkezet védelmét ködgránátvetők is segítik majd.

A BPz–3 egyébként telitöltött üzemanyagtartállyal négyszázhetven kilométert képes megtenni. Fegyverzete egy darab 7,62 vagy 12,7 mm-es géppuska, ám tekintve, hogy ezek a lánctalpasok alapvetően csak kevés időt töltenek elöl, e védelem elegendőnek mondható. A turbóval szerelt dízelmotor teljesítménye 1496 lóerő. Az orrán elhelyezett lapátokkal képes földmunkát végezni, „gyomrában” pedig számos, a terepen jól használható szerszámkészlet és egy hegesztőapparátus is fellelhető. Önerőből egy négy méter széles vizesárkot képes legyőzni.

Kapcsolódó írásaink