Belföld

Inkább a robot hulljon, mint a tűzszerész

Lánctalpas és kerekes apróságok a biztonságunk érdekében

Egy – ha szabad ezt a kifejezést használni – hétköznapi lövészkatona kiképzése sem egyszerű és olcsó mutatvány, s akkor még szót sem ejtettünk az egyéb szakágak, így például a tűzszerészek oktatásáról. Érthető tehát, hogy a hadseregek vezetői minden módon igyekeznek kímélni a rendelkezésükre álló élőerőt, annak épségét és egészségét.

Inkább a robot hulljon, mint a tűzszerész
Telemax Pro tűzszerészrobot a müncheni Deutsches Museum Zukunftsmuseum nevű kiállítótermében, ahol a látogatók egy Joystick segítségével gyakorolhatják a hatástalanítást
Fotó: dpa via AFP/Daniel Karmann

A katonai bemutatók elengedhetetlen kellékei a tűzszerész robotok. A lánctalpakon tovagördülő, karjukat könnyedén, már-már kecsesen mozgató szerkezetek nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek fantáziáját is megragadják. Természetesen a kezelők minden esetben elmondják, hogy a Magyar Honvédség kelléktárában szereplő könnyű TeleMax és nehéz Andros F-6A tűzszerészrobotok nem éppen a szórakozás céljait szolgálják, ám a konkrét részletekre – érthető okokból – az emberek sokkal kevéssé kíváncsiak, mint magára a 21. századot idéző ultramodern látványra.

Hadseregünk kelléktárában jelenleg a két, fentebb említett eszköz segíti a szakemberek munkáját. A TeleMax speciális kialakításának köszönhetően nemcsak a manipulátor karját, hanem a futóművét is képes önállóan – úgymond – becsomagolni. Utóbbi tulajdonság igen praktikus, ha az ember szállítani kívánja az eszközt. Az összecsukott jármű mindössze hetvenöt centiméter magas és negyven széles. A gépezet manipulátor karjai és a speciálisan emelkedő futóművei révén akár 2,3 m magasságban is képes felderítést, és ami legalább ennyire fontos, munkát végezni. Meghajtása tisztán elektromos (24 Volt) s a saját tápegysége révén egy feltöltéssel két órán át képes üzemelni. A hideget mínusz húsz, míg a hőséget plusz negyvenöt fokig tűri.

A robot egyébként öt kilogrammnyi tömeget képes megemelni. Mondjuk a sebessége nem éri el az öt kilométert óránként – de hát nem is arra tervezték, hogy a Forma–1-en felállhasson a dobogó első fokára. A lassúságot viszont számos modernitás kompenzálja – melyek közül a fejen lévő nagy felbontású színes videókamera és a kezelőpanelen fellelhető érintőképernyő szinte alapnak tekinthető. A katona a robotot vezeték nélküli kommunikációval irányítja.

A New York-i rendőrség bemutatója az Andros robottal
A New York-i rendőrség bemutatója az Andros robottal
Fotó: Getty Images North America via AFP/Michael Nagle

A TeleMax társa az Andros F–6A nehéz tűzszerész robot, amelyet ugyancsak 24 voltos villanymotor hajt. Tömege meghaladja a két mázsát, maximális sebessége óránként hat kilométer, szélessége hetvenhárom, hossza százharminckét centiméter. Rádióval vagy rövidebb küldetésre vezetékkel is lehet irányítani. A szerkezetre két kamerát szereltek, melyek felbontása bőven elegendő a bonyolultabb feladatok ellátásához. Felülete ugyancsak érintőképernyős.

Természetesen ahogy a nagy, úgy a kistestvérre is szerelhetők különböző szenzorok, melyek akár a sugárzást vagy a gáz jelenlétét is képesek érzékelni, majd arról a kezelőnek tájékoztatást nyújtani.

A Magyar Honvédség haderőfejlesztésének kevéssé látványos, ugyanakkor elengedhetetlen részéről szóló sorozatunkban korábban bemutattuk a PZH–2000 önjáró löveget, a Leguan hídvető lánctalpast majd a Leopard 2A7+ harckocsiban fél óra alatt motort cserélni képes Bergpanzer–3 „Büffel” azaz Bivalyt és a légvédelmet mesterfokon űző Skyranger 30 eszközt, majd a minap sorra kerültek a rakéták is.

Kapcsolódó írásaink