Belföld

Légvédelem mesterfokon

A korszerű légvédelem elképzelhetetlen a drónok elleni harceljárások nélkül. A szomszédságunkban zajló háború egyértelműen igazolta és igazolja, a jellemzően alacsonyan manőverező eszközök ellen kiválóan alkalmasak a nagy tűzerejű hagyományos fegyverek.

Légvédelem mesterfokon
A Skyranger 30 egy Brandenburgban tarott bemutatón
Fotó: Wolfgang Kumm/ DPA via AFP

Lapunk sorozatott indított a Magyar Honvédség modernizációjáról, egészen pontosan annak kevéssé látványos, a tankokon és a harci helikoptereken túli világáról. A közelmúltban megjelent cikkekben bemutattuk a PZH-2000 önjáró lövegeit, a Leguan hídvető harckocsit majd a Leopard 2A7+ harckocsiban fél óra alatt motort cserélni képes Bergepanzer–3 „Büffel” azaz Bivalyt - míg most a Skyranger 30 kerül sorra.

Az akkori honvédelmi vezetés 2021. május közepe tájékán jelentette be legújabb légvédelmi projektünket, a Lynx (Hiúz) jármű alapjára szerelt légvédelmi gépágyúfejlesztési programot. A szerkezet gyártása - sok más hasonló eszközhöz hasonlóan - Magyarországon fog történni. A kicsit több mint egy esztendős hallgatást követően tavaly júliusban jöttek az első, nemzetközi szaksajtóban nyilvánosságra került hírek, mi szerint a Magyar Honvédség a Skyranger 30 légvédelmi harcjárművei a már idehaza több éve rendszerben álló Mistral 3 rakétákkal és egy 30 milliméteres gépágyúval lesznek felfegyverezve. Az eszközt készítő Rheinmetall szakembereinek nyilatkozata alapján 2024-ben tudják leszállítani az első példányokat a csapatpróbákhoz és várhatóan 2025 végére, 2026 elejére érheti el a rendszer a hadrafoghatóságát.

Maga a Skyranger 30 egy kis hatótávolságú légvédelmi rendszer, melyet alapvetően a drónok (UAV) elleni harcra alkottak meg. A projekt fejlesztését idén zárhatják le. Fő fegyverzete egy 30 milliméteres gépágyú és két, kis hatótávolságú légvédelmi rakéta melyeket magába a lövegtoronyba illetve annak burkolatára szerelnek rá. A fejlesztés része egy kis teljesítményű lézer illetve egy rádiófrekvenciás drón-zavaró berendezés is - igaz, utóbbi kettő (a hírek szerint) nem az alapcsomag része.

Az elektronikát és a gépágyút magában foglaló platformot - polgáriasabban fogalmazva: tornyot - szinte bármelyik korszerű 6x6-os, 8x8-as vagy lánctalpas harcjárműbe be lehet építeni, ha annak a méreteit előzetesen figyelembe veszik. A torony távirányítású, magyarán mondva nem ülnek benne kezelők. Ez nem csak életvédelmi szempontból fontos, hanem azért is, mert a modern eszközök használatát kissé nehezebb elsajátítani, mint mondjuk egy "sima" kézifegyverét - azaz a hozzáértő személyzet oltalmazása is első rangú cél. A szerkezet páncélzata ellenáll a kézifegyverek lövedékeinek, de ezt a rászerelhető modulok révén még fokozni is lehet.

A légvédelmi jármű túlélőképességét növeli két készlet, kilenc-kilenc darab negyven milliméteres ködgránátvető, amely veszély esetén elrejti azt a lézeres célmegjelölő vagy optikai felderítőeszközök elől.

Kapcsolódó írásaink