Belföld

Modern aknavetők a honvédség kelléktárában

A repesztől az infragránátig

A magyar kormány mintha megérezte volna előre, hogy hamarosan kitör a háború, s ezért minél inkább önálló alapokra kell helyezni a Magyar Honvédség fegyver- és lőszerellátását. E folyamat részeként került hazai kézbe 2019-ben a Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyár.

Modern aknavetők a honvédség kelléktárában
Japán katonák egy amerikai gyakorlaton 120 milliméteres aknavetőkkel
Fotó: Joe Kalmar / AFP

Nagy meglepetést keltett 2019-ben a magyar kormány, amikor bejelentette, megvásárolja az ausztriai székhelyű, 1860-ban alapított Hirtenberger Defence Systems (HDS) vállalatot. A névadó, Bécstől harminc kilométerre fekvő városban található cég több mint fél évszázada Európa egyik meghatározó, aknavetőket és a hozzájuk való gránátokat gyártó üzeme, amely hatvan, nyolcvanegy és százhúsz milliméteres űrméretben készíti termékeit. Mivel a HDS mindezen túl fejlett digitális rendszereket is kínál, így a kabinet gyakorlatilag egy modern gépsorokkal, magas színvonalon képzett személyzettel és mérnöki gárdával felvértezett termelőegység birtokosa lett.

A vállalat tulajdonosa az I. kerületi Corvin téren található, a magyar állam kizárólagos birtokában álló HDT Védelmi Ipari Kft. – amely saját honlapja szerint jelenleg éppen irodavezetőt keres a várpalotai részlegébe. Mint írják, a német nyelv és a pénzügyi múlt előnyt jelent az állás betöltésénél. A HDS-nek leányvállalatai vannak az Egyesült Királyságban és Új-Zélandon is.

A merész vásárlásra amúgy a 2010-es évek közepén, az ország anyagi helyzetének stabilizálásával párhuzamosan meghirdetett Zrínyi haderőfejlesztési program keretében került sor. A honvédelem szempontjából elsősorban az aknavetőgránát-gyártás miatt volt fontos a vállalat, mivel stratégiai cél, hogy hazánk ne csak a lőszerek, hanem az azokat tüzelő fegyverek terén is önálló legyen. A HDS-t az akkori, azaz 1919-es tervek szerint idén vagy legkésőbb jövő év második feléig át akarják telepíteni a Várpalota közelébe tervezett lőszergyárkomplexum területére. Fontos megjegyezni, a nyilvánosan elérhető adatok szerint az akkor még hivatalban lévő, majd nem sokra rá menesztett Marót Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos 2022 áprilisában arról beszélt, hogy a HDS értéke megduplázódott, azaz tavaly tavasszal már a 2019-es vételár kétszeresét érte egy nemzetközi auditor szakvéleménye alapján.

A Magyar Honvédség a HDS termékei közül 2020-ban az amerikai hadsereg által is alkalmazott, utánfutón is mozgatható, M12 jelű nehéz, százhúsz milliméteres aknavetőket rendszeresítette. A darabszámokról jelenleg nem érhető el pontos információ, de az eszközök mennyisége jelenleg legfeljebb pár tucat lehet. Az arzenál a várpalotai üzem beindulásával párhuzamosan nőni fog.

A lőszerek tekintetében az üzem repeszromboló (csapódó és föld felett működésbe lépő közelségi gyújtóval szerelt), háromféle füstfejlesztő gyakorló valamint infravörös fénnyel világító gránátokat is készít.

A Magyar Honvédség haderőfejlesztésének kevéssé látványos, ugyanakkor elengedhetetlen részéről szóló sorozatunkban korábban bemutattuk a PZH2000 önjáró löveget, a Leguan hídvető lánctalpast majd a Leopard 2A7+ harckocsiban fél óra alatt motort cserélni képes Bergpanzer–3 „Büffelt”, azaz Bivalyt és a légvédelmet mesterfokon űző Skyranger 30 eszközt, majd a minap sorra kerültek a rakéták valamint a tűzszerészrobotok is.

Kapcsolódó írásaink