Gazdaság

Új 100 forintos emlékérme jelent meg a 175 éves Magyar Honvédség tiszteletére

Egymillió kerül forgalomba belőle

A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

Új 100 forintos emlékérme jelent meg a 175 éves Magyar Honvédség tiszteletére
100 forintos érme
Fotó: Magyar Nemzeti Bank

A közlemény szerint a kibocsátás a magyar honvédelem napjához igazodik, ami kormányhatározat alapján 1992. óta annak az emléknapja, hogy a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

A kibocsátott 100 forintos érme névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a Magyar Honvédség alapértékeit jelképező motívumok láthatóak Kovács Zoltán szobrászművész tervezésében – írták.

Az érme belső magjában a Magyar Honvédség jelmondata, A Hazáért felirat, a külső körgyűrűben, gyöngysorszegélyen belül, köriratban fent a Magyarország, lent a 175 éves a Magyar Honvédség"felirat, valamint a 2023 verési évszám olvasható – ismertették.

Az érme anyagösszetétele és mérete megegyezik a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmével, használható lesz fizetéskor is.

Az egymilliós keretből 12 ezer darab az első napon normál verdefényes veretként sorszámozott díszcsomagolásban lesz elérhető, amelynek hátoldalára a sorszámon kívül egy egyedi QR-kódot tartalmazó matricát is elhelyeznek. Az MNB Pénzmúzeum nevű mobilapplikációjának segítségével a díszcsomagolt első napi veretet a tulajdonosa digitálisan is regisztrálhatja – írták.

Az új 100 forintos érme gyűjtői termékként, 20 darab érmét tartalmazó rolnikban is elérhető lesz – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink