Belföld

A baloldal nem csak Magyarország, de a régió életét is megnehezítené

A baloldal felelőtlen követelőzései hatása nem csak Magyarországra, de a régióra is hatalmas nehézséget rakna. Ha elzárnák az orosz gázvezetéket a gáz ára nagyon gyorsan újabb és újabb rekordokat döntene meg, illetve a forint is azonnal gyengülni kezdene, még azt megelőzően, hogy a gázellátással kapcsolatos problémák érezhetőek lennének.

A baloldal nem csak Magyarország, de a régió életét is megnehezítené
Márki-Zay Péter
Fotó: MH/Török Péter

A baloldal teljesen belezavarodott az orosz földgázbehozatal leállítását sürgető kommunikációjába. Míg a Gyurcsány-lista egyik jelöltje, Kocsis-Cake Olivio Oroszország megbüntetéseként beszélt az elképzelésükről egy tévéműsorban, azaz, a rezsicsökkentést veszélyeztetve elzárná az orosz gázt, addig Márki-Zay Péter energiapolitikai felelőse már úgy tett egy lakossági fórumon, mintha az oroszok terveznék a csapok elzárását.

Az oroszgáz-nélküliségnek azonban súlyos következményei lennének: amellett, hogy a rezsiköltségek többszörösére ugranának, a kimaradt szállítmányokat szinte lehetetlen lenne pótolni.

Ha elzárnák az orosz gázvezetéket a gáz ára nagyon gyorsan újabb és újabb rekordokat döntene meg, illetve a forint is azonnal gyengülni kezdene, még azt megelőzően, hogy a gázellátással kapcsolatos problémák érezhetőek lennének.

Orbán Viktor: Gáz és olaj nélkül nem működik a magyar gazdaság

Orbán Viktor miniszterelnök a Boris Johnson brit kormányfővel tartott csúcstalálkozón elmondta, hogy "nem hagyhatjuk, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg." 

Elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg - tette hozzá a magyar kormányfő.

Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, ami pedig a magyar családokat illeti, csaknem 90 százalékuk gázzal fűt, ennél fogva gáz és olaj nélkül a magyar gazdaság egész egyszerűen nem lenne képes működni - tette hozzá Orbán Viktor.

Fidesz: A baloldal felelőtlen követelései gyengítik a forintot

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi, lapunkhoz eljuttatott videónyilatkozatában rámutatott: Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagyrészt Oroszországból érkezik, ráadásul a magyar családok 90 százaléka földgázzal fűt. Ezért - folytatta - aki a szankciókat ki akarja terjeszteni az energiaszektorra és a gáz elzárásával fenyegetőzik, kárt okoz a magyar gazdaságnak és gyengíti a forintot.

Ez azt jelenti, hogy a baloldal felelőtlen javaslatai, követelései napok óta gyengítik a forintot és veszélyeztetik a magyar gazdaságot és a magyar vállalkozásokat - jelentette ki.

Objektum doboz

Azt mondta, a baloldal tehát azzal tud a legtöbbet segíteni a forintnak és a magyar gazdaságnak, ha „végre abbahagyja az összevissza, felelőtlen beszédet”.

Nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar gazdasággal és a magyar családokkal fizettessék meg - tette hozzá Hollik István.

Ennek ellenére a baloldal többször is követelte a gázcsapok elzárását, illetve a szankciók energiaszektorra való kiterjesztését - rótta fel Hollik István.

Márki-Zay Péter továbbra is fegyver és katonákat küldene Ukrajnába

Miközben a magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága az első, addig a baloldal Magyarországot az ukrán-orosz harc részévé akarja tenni. Márki-Zay Péter többször is arról beszélt, hogy fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába. Nyilvánvaló: a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal háborús veszélybe sodorná a magyarokat. Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje korábban azt is mondta, hogy katonákat és fegyvert küldene Ukrajnába.

A baloldal a háború költségét is a magyar emberekkel fizettetné meg

A baloldal ráadásul a háború költségét is a magyar emberekkel fizettetné meg, „hiszen mára egyértelművé vált: a baloldal célja az, hogy Brüsszel az energiaszektort is vonja be az oroszok elleni szankciók közé”. 

Amikor Márki-Zay Péter egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy olyan lépéseket is meg kell tenni, amelyek gazdaságilag is károsak és ártanak Magyarországnak, akkor pontosan erre gondolt - fogalmazott Hollik István. 

A baloldal az árszabályozás ellen 

Márki-Zay Péter a szokások vasárnapi Facebook élő bejelentkezésén azt mondta: „Szánalmas, hogy Magyarország 30 évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult, a hatósági árszabályozáshoz„. 

Az intézkedést – tőle megszokott módon – „ostobának” és „felelőtlenségnek„ is nevezte. A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem először kritizálta a magyarokat segítő árszabályozást, korábban a rezsicsökkentést és a benzinárak maximalizálását is támadta. 

Bevett dolog a baloldalon a rezsicsökkentést támadása

Karácsony Gergely egy civil szervezetnek írt levelében 2018 áprilisában a rezsicsökkentés eltörlése mellett érvelt. A Reális Zöldeknek írt válaszában azt írta, hogy „átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat„.

Szél Bernadett, közös baloldali jelölt 2014-ben így kritizálta az árszabályozást: „ez nem is rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság, mert az olcsó gázárak nem tarthatóak fenn hosszú távon, néhány éven belül emelkedni fog az ár”.

Erre eddig 2022-ig nem került sor.

Eltörölnék a rezsicsökkentést 

Mi számunkra hosszútávon egyébként a rezsicsökkentés is, ami a Fidesz számára is fönntarthatatlan a jövőben - mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje

A baloldal jelöltje tovább folytatta harcát a rezsicsökkentés felszámolása érdekében. Saját oldalára feltöltött videóban jelentette be, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani. Márki-Zay még nyáron a rezsi kapcsán a Pesti TV-nek adott interjúban Németországgal példálózott, miközben a német  katasztrófavédelem oktatóvideóban mutatja meg a lakosságnak, hogy ha nem tudnak majd fűteni, hogyan kell házi cserépkályhát barkácsolni, hogy ne érje őket fagyhalál a lakásukban.

Márki-Zay Péter a rezsicsökkentett hatósági árak helyett piaci árakat vezetne be, s ez az intézkedés összesen 366 ezer forint többletkiadást okozott volna egy átlagos magyar családnak 2021-ben. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének rezsipolitikája csaknem háromszorosára növelte volna az energiaszegénységet Magyarországon.

Márki-Zay Péter szerint az embereknek érezniük kell az energiaár növekedését: Tehát ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba.„

Gyurcsányék meg se szavazták
a rezsicsökkentést 

Gyurcsány Ferenc 2013-ban nem vett részt a rezsicsökkentésről szóló parlamenti szavazáson, ahogy általában a többi DK-s képviselő sem. Csak Szűcs Erika és Vadai Ágnes jelent meg, ők nemmel szavaztak.

Márki-Zay Péter ugyanazt mondta mint Gyurcsány Ferenc 2005-ben

Gyurcsány Ferenc 2005 Július 8-án a Parlamentben megrendezett vitán azt mondta: Énszerintem, bár hozhatnánk olyan döntést is, hogy ne folyjon a folyó, ne fújjon a szél és ne emelkedjen a nap, a világpiac árait nem mi befolyásoljuk, egy darabig lehet ezt kompenzálni kormányzati erővel.

Kapcsolódó írásaink

Míg a kormány cselekszik, a baloldal csak beszél

ĀVarga Judit: Ilyenkor a leghangosabbak általában azok, akik 20-25 éve tettek helyett csak beszélnek. Ők azok, akik az elmúlt 12 évben csak ideológiákat gyártottak és politikai haszonszerzésre használták fel az áldozatokat