Külföld

Orbán Viktor: Nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg

Véget ért Londonban a V4-es miniszterelnökök és a brit miniszterelnök csúcstalálkozója, melyet a kétoldalú magyar-brit találkozók követtek - számolt be Orbán Viktor miniszterelnök a legfrissebb fejleményekről közösségi oldalán.

Orbán Viktor: Nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg
Orbán Viktor kormányfő
Fotó: Facebook / Orbán Viktor

A háború témája minden más témát elsöpört - tette hozzá a kormányfő.

Világos, hogy egész Európa abban érdekelt, hogy az orosz-ukrán háború minél hamarabb, tárgyalásos úton lezáruljon. A résztvevő felek minden erőfeszítést meg fognak tenni az elkövetkező időszakban, hogy a béke helyreálljon - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A gazdasági szankciók hatásairól is beszéltek, melyet egész Európában mindenki, köztük Magyarország is megszenved. A szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és a gázszektorra aránytalanul nagy terhet róna úgy Magyarország, mint a magyar családok számára.

Orbán Viktor kormányfő világossá tette, hogy „mi elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg”. Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, ami pedig a magyar családokat illeti, csaknem 90 százalékuk gázzal fűt, ennél fogva gáz és olaj nélkül a magyar gazdaság egész egyszerűen nem lenne képes működni - tette hozzá Orbán Viktor.

Objektum doboz

A baloldal felelőtlen követelőzéseinek hatása nem csak Magyarországra, de az egész régióra számára is további problémákat okozna. Ha elzárnák az orosz gázvezetéket a gáz ára nagyon gyorsan újabb és újabb rekordokat döntene meg, illetve a forint is azonnal gyengülni kezdene, még azt megelőzően, hogy a gázellátással kapcsolatos problémák érezhetőek lennének.

Jól látható tehát, hogy a baloldal az orosz-ukrán háború kapcsán - a kormánnyal ellentétben - nem a magyar emberek érdekeit nézi, hiszen fegyvereket szállítana a térségbe és elzárná az orosz gázt, amiről a Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje többször is beszélt.

A kétoldalú magyar-brit találkozó

A Downing Street szóvivőjének ismertetése szerint a két vezető áttekintette az egyre romló ukrajnai helyzetet, elítélték Oroszország Ukrajnában elkövetett „visszataszító cselekedeteit” és arra a megállapításra jutottak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek le kell állítania ezt a „barbár hadjáratot”.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Boris Johnson ismertette a magyar miniszterelnökkel az Oroszország elleni szankciók még további szigorítására és a büntetőintézkedések bevezetésének gyorsítására kidolgozott brit terveket.

Objektum doboz

A brit kormányfő kijelentette: véleménye szerint kulcsfontosságú az Egyesült Királyság és Magyarország együttműködése annak feltárásban, hogy miként tudják csökkenteni függésüket az orosz nyersolaj- és földgázszállításoktól.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson és Orbán Viktor egyetértett abban, hogy fel kell lépni Oroszország európai destabilizációs tevékenysége ellen, egyebek mellett a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképességet szolgáló magyar-brit kapcsolatok elmélyítésével.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Londonba utazott Orbán Viktor

ĀA visegrádi országok és az Egyesült Királyság csúcstalálkozóját tartják az Egyesült Királyságban + GALÉRIA