Belföld

A rezsicsökkentést támadja Márki-Zay

A baloldal miniszterelnök-jelöltje Németországot utánozná, ahol nemcsak elszálltak az árak, de a lakosság ellátása is veszélybe kerülhet

Márki-Zay Péter közösségi oldalán jelentette be, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amelyet Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani.

A rezsicsökkentést támadja Márki-Zay
Létrejött a megegyezés Márki-Zay Péter és Bige László között. A vörösbáró fogja támogatnia baloldal miniszterelnök-jelöltjét
Fotó: MH

„Remélem, Bige László nem csak húsz dollárral fog hozzájárulni az ellenzék sikeréhez” – ezt mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Jelen magazinnak adott interjúban. Márki-Zay arra próbált célozni, hogy Barack Obama is húszdolláros mikroadományokkal szorgoskodta össze a pénzt elnökválasztási kampányára. „Egyvalami tart engem függetlennek, az, hogy támogatást bárkitől elfogadok, de nem ígérek senkinek semmit cserébe” – jelentette ki Márki-Zay, utalva arra, hogy a több mint százmilliárd forintos vagyonnal bíró Bige László már korábban bian­kó ajánlatot tett az ellenzéki előválasztás győztesének.

A milliárdos műtrágyakirály – akit az ügyészség vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádol, a Gazdasági Versenyhivatal pedig tizenegymilliárdos bírsággal sújtotta kartellezés miatt – feltehetően azt reméli, hogy a baloldal győzelme esetén nagylelkűségét büntetőügye eltussolásával honorálják. Márki-Zay kijelentése nyomán leszögezhetjük: létrejött a megegyezés köztük, elfogadja a vörösbáró az oligarcha támogatását.

Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke a Partizán műsorában hívta fel a figyelmet, hogy miközben a hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltként az átláthatóságot hirdeti, városának honlapján nagy a hiány ebből. A honlapon ugyanis nem érhető el a 2018 utáni, ötmillió forintot elérő szerződések listája, amiket az infotörvény szerint kötelező lenne közzétenni.

A baloldal jelöltje tovább folytatta harcát a rezsicsökkentés felszámolása érdekében. Saját oldalára feltöltött videóban jelentette be, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani. Márki-Zay még nyáron a rezsi kapcsán a Pesti TV-nek adott interjúban Németországgal példálózott, miközben a német  katasztrófavédelem oktatóvideóban mutatja meg a lakosságnak, hogy ha nem tudnak majd fűteni, hogyan kell házi cserépkályhát barkácsolni, hogy ne érje őket fagyhalál a lakásukban.

Az infláció egész Európában emelkedik a járvány és az energiaárak emelkedése miatt – reagált közleményben a Fidesz a DK-s Varju László nyilatkozatára, aki a magas infláció miatt a kormányt okolta. Mint írták: a magyar emberek bérét, nyugdíját és megélhetését számos intézkedés védi, inflációkövető nyugdíjemelés, nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium, jelentős adócsökkentéssel segítik a vállalkozásokat a minimálbér-emelésben, elengedik a fiatalok jövedelemadóját, és biztosítják az alacsony energiaárakat. Ezzel szemben a Gyurcsány-korszakban a magas infláció mellett elvettek az idősektől egyhavi nyugdíjat, befagyasztották a béreket, emelték a munkát terhelő adókat, továbbá az egekbe emelték a rezsit.

Bige beismeri: Márki-Zay az egyetlen, aki közel áll a szívemhez

Bige László a HVG-nek adott interjújában cáfolta a szóbeszédet, mi szerint Karácsony Gergelyt vagy Gyurcsány Ferencet támogatná, magát egy független, szabadgondolkodású embernek tartja, akinek véleménye van. A vörösbáró gátlástalanul dörgölőzik a baloldali miniszterelnök-jelölthöz, hátha megússza a rá kiszabott rekordbüntetést.

„Márki-Zay az egyetlen, aki közel áll a szívemhez, mert ő nem egy pártot, egy csoportot, hanem az egész országot képviseli (…) ez az ország soha nem volt még olyan megosztott, és soha nem volt olyan mély erkölcsi és morális válságban, mint ma” – tette hozzá Bige

Kapcsolódó írásaink