Belföld

A baloldal fegyvereket szállítana a háborús konfliktusba

Miközben a magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága az első, addig a baloldal Magyarországot az ukrán-orosz harc részévé akarja tenni. Márki-Zay Péter többször is arról beszélt, hogy fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába. Nyilvánvaló: a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal háborús veszélybe sodorná a magyarokat. Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje korábban azt is mondta, hogy katonákat és fegyvert küldene Ukrajnába.

A baloldal fegyvereket szállítana a háborús konfliktusba
Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt
Fotó: JOHN THYS / AFP

Az Orbán-kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy semmi olyan lépést ne tegyünk, amely belesodorná Magyarországot abba a háborúba, amelyhez valójában semmi közünk. Ezzel szemben Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje először a Partizánnak erősítette meg, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába.

Természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt, azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának - mondta Gyurcsány jelöltje. Közölte, hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. 

Objektum doboz

A baloldal miniszterelnök jelöltje szélsőséges nézeteiről korábban az ATV műsorában is beszélt, azt hangoztatta: bármit megtenne, amit a nemzetközi katonai szövetség elvár.

Objektum doboz
  • Riporter: A lényegre kevéssé reagált. Ha önön múlna, adna fegyvereket Ukrajnának?
  • Márki-Zay Péter: Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy most anélkül, hogy a konkrét kérdést meg tudnánk ítélni, a NATO-val való együttműködés, a NATO tagság kell, hogy meghatározza ezt a döntést is.
  • Riporter: Tehát amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is ebben az esetben.
  • Márki-Zay Péter: Pontosan. Abszolút. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

Majd egy német lapnak is megerősítette Márki-Zay Péter, hogy akár fegyvert is szállítana Ukrajnába. A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU így döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk – ezt Márki-Zay Péter nyilatkozta a der Tagesspiegel című német lapnak. 

Rendszeresen terjeszt álhíreket Márki-Zay

A baloldal miniszterelnök-jelöltje rendszeresen maga is álhíreket gyárt és terjeszt. Hazudott arról, hogy Magyarország blokkolta volna az uniós szankciókat, és elkezdte terjeszteni azt az álhírt, hogy Magyarország katonai géppel fegyvereket küld Ukrajnának, ezzel veszélybe sodorta hazánkat.

Márki-Zay Péter hétfőn egy Facebook-bejegyzésben állította azt is, hogy egy Pápán állomásozó magyar katonai repülő szállít Ukrajnába fegyvereket. Hamar kiderült, ez sem igaz. A baloldal jelöltjének szavait a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár egyértelműen cáfolta.

Márki-Zay Péter megint hazudott. Magyar katonai repülő nem szállít fegyvereket Ukrajnába,jelentette ki Kovács Zoltán.

Az államtitkár megerősítette, magyar területről, magyar területen keresztül, magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába. Kovács Zoltán azt is írta, hogy a NATO keretei között 3 magyar felségjelű gép lát el feladatokat, de nemzetközi legénységgel. Az államtitkár kiemelte, nem engedik, hogy a baloldal Magyarországot belesodorja ebbe a háborúba, és felszólította a baloldalt, hogy fejezze be a felelőtlen nyilatkozatokat.

Egymásnak ellentmondó kijelentések után Márki-Zay Péter abszurd és képtelen hazugságokkal támadta a kormányt. Szerinte Orbán Viktor az egyszemélyes felelőse az orosz-ukrán háborúnak.

A baloldal napokig hallgatott Márki-Zay Péter nyilatkozatáról. De nemcsak Márki-Zay Péter tesz ilyen felelőtlen kijelentéseket, hanem más baloldali politikusok is.

Rónai Sándor DK-s képviselő arról beszélt, nagyon sajnálja, hogy a magyar kormány nem segít száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyvereket szállítanak. Róna Sándor: Valaki katonai segítséget, valaki pedig pénzügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.   

Azon sajnálkozott, hogy Magyarország nem segíti katonákkal és fegyverekkel Ukrajnát: „Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, mi szerint mi nem segítjük 100 százalékig ezt a folyamatot, hiszen más uniós tagállamok, például fegyverek szállításában segítenek” - mondta. Rónai Sándor azt is mondta, szerinte ezzel hazánk nem veszélyeztetné a kárpátaljai magyarságot. ·

Fekete-Győr András szerint elrettentésre van szükség , ezért a Momentum bukott pártelnöke fegyvereket küldene Ukrajnába, belesodorva ezzel Magyarországot a háborúba.

Korábban Fekete-Győr András a Momentum elnöke is a fegyverek szállítása mellett állt ki.  Fekete-Győr: Magyarországnak fegyverekkel kell támogatnia Ukrajnát Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára”

A magyarok többsége nem ért egyet a baloldallal az ukrán háború ügyében.

Kapcsolódó írásaink