Belföld

Márki-Zay villámrajttal járatta le saját magát

Hétértékelő. Deák Dániel: A baloldal a békétlenségre és a káoszra alapozza a választási kampányát, a Fidesz viszont a stabil, kiszámítható, nyugodt politikai erő benyomását kelti

A baloldal miniszterelnök-jelöltje azt szeretné elhitetni, hogy az Orbán-kormány a bevándorláspárti, a balliberális szivárványkoalíció viszont nem az. Ez olyan, mintha a fehérről akarná bebizonyítani, hogy fekete – állapította meg Deák Dániel elemző.

Márki-Zay villámrajttal járatta le saját magát
Az alkalmatlansági versenyben Márki-Zay gyorsan megelőzte Karácsonyt
Fotó: MH/Purger Tamás

Alig két hete a baloldal miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter, de már most egyre kellemetlenebbé válik, szinte minden megnyilatkozásával saját magát járatja le, már nyíltan kinevetik és tartják teljesen alkalmatlannak az ellenzéki véleményformálók is – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Úgy fogalmazott: Márki-Zay villámrajtot vett, hiszen Karácsony Gergely esetében például több hónapra volt szükség, hogy lejárassa magát, míg a hódmezővásárhelyi polgármesternél néhány nap kellett ehhez.

Deák elszabadult hajóágyúhoz hasonlította Márki-Zayt, aki rendre sértegeti a jobboldali szavazókat, noha elvileg rájuk támaszkodna. A hétvégén például azt mondta, „ha van még olyan ostoba ember, aki elhiszi, hogy a Fidesz bevándorlás-ellenes, akkor azokat tessék felvilágosítani!”, illetve „ezek szegény, sötétségben tartott emberek”. Amellett, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje választók millióit sértegeti, olyat állít, ami szembe megy mindennel, amit valóságnak nevezünk: azt szeretné elhitetni, hogy az Orbán-kormány bevándorláspárti, a balliberális szivárványkoalíció viszont nem az.

Ez olyan, mintha a fehérről akarná bebizonyítani, hogy fekete, vagy egy macskáról, hogy valójában az kutya – magyarázta az elemző. Rámutatott: csak egyetlen miniszterelnök volt 2015-ben az Európai Unióban, aki egyértelműen nemet mondott a kötelező kvótára, Orbán Viktor. Csak egy ország volt, amelyik határkerítés építésébe kezdett 2015-ben, Magyarország. Csupán egy ország volt, amely jogi határzárról döntött, Magyarország. És melyik kormány ellen indítottak emiatt kötelezettségszegési eljárásokat? Hát éppen magyar kormány ellen – emlékeztetett Deák.

Ezek fényében igen nehéz dolga lesz Márki-Zay Péternek, ha a jobboldali kormányról szeretné bizonyítani, hogy bevándorláspárti. Jól ismert kommunista trükk: vádold azzal az ellenfeledet, amit te magad követsz el – figyelmeztetett a politológus. Hozzáfűzte, a hódmezővásárhelyi polgármester nem csak a mögötte álló bevándorláspárti baloldali koalíció miatt képvisel bevándorláspárti álláspontot, saját maga is azon az oldalon áll, egy videóban például arról beszélt, szerinte az a fontos, hogy a migránsok „magyarrá váljanak legkésőbb egy-két generáció múlva”.

Az elemző beszélt arról is, a baloldal október 23. óta láthatóan zavarban van, nem tudja, mit kezdjen a Békemenet által okozott politikai fordulattal. A vezető politikusaik szabályosan eltűntek, egyetlen érdemi gondolatot sem fogalmaztak meg. Márki-Zay össze-vissza beszél, de még mindig nem fogalmazott meg távlati víziót a választók számára, pedig október 23-ára ezt ígérték. Jól érezhető a kontraszt a két oldal között: a baloldal a békétlenségre és a káoszra alapozza a választási kampányát, a Fidesz viszont a stabil, kiszámítható, nyugodt politikai erő benyomását kelti – hangoztatta Deák Dániel.

A koronavírus-járvány kapcsán hangsúlyozta, az komoly nyomást helyez Magyarországra, ami miatt fontos, hogy aki még nem vette fel az oltást, ne halogassa tovább ezt a lépést, hiszen a vírus előbb-utóbb mindenkit megtalál. Ám szemmel láthatóan ebben a helyzetben sem lehet számítani a baloldalra, hiszen ők a vírus pártján állnak abból az egyszerű megfontolásból, hogy ha az országnak valami rossz, akkor az az Orbán-kormányt sújtja.

A baloldal azonnal tönkretenné az eredményeket

Alábbi összeállításunkból, melyben a fajsúlyos baloldali politikusok korábbi nyilatkozatait szemléztük kiderül: eszük ágában nincs megvédeni az Orbán-kormány eredményeit. A Gyurcsány-vezette roncskoalíció és annak mai napig aktív tagjai, ha hatalomra jutnak, azonnal brutális rezsiárakkal lehetetlenítenék el a magyar családok életét.

Gyurcsány Ferenc (DK), 2014:

„Origo: A rezsicsökkentésről például mi lesz a közös álláspont?

Gyurcsány: Az egy hülyeség.

Origo: Ön ezt mondja, az MSZP viszont a parlamentben megszavazta.

Gyurcsány: Teljesen mindegy. Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet.” 

Gyurcsány Ferenc (DK), 2014: „Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon”

Szél Bernadett (LMP), 2014: „ezt a szemfényvesztést és bűvészkedést, amit a rezsivel tesznek, sokáig nem fogják tudni fenntartani, még akkor sem, ha azt gondolják most, hogy önök itt feltalálták a spanyolviaszt. Nem, kérem, a piaci áraktól nem lehet elszakadni.”

Tóth Bertalan (MSZP), 2021:„Az MSZP szerint, ha olcsóbban vásárolják a földgázt, akkor azt olcsóbban is kell adni!”

Molnár Csaba (DK), 2015: „A DK Európai Parlamenti képviselője úgy fogalmazott a kormány rezsicsökkentése hazug, és a lakosságnak csak minimálisan volt érezhető, miközben közműszolgáltatókat tett tönkre és több tízezer ember munkahelyét számolta fel. Ezzel szemben a kőolaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése a piaci viszonyok között tenné lehetővé a gáz és távfűtés 20-30 százalékos csökkentését”

Kapcsolódó írásaink