Életmód

Itt az egészséges táplálkozás tökéletes receptje

Négy fő alapelvet kell követni

Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás régóta központi téma, szinte mindenkit foglalkoztat, így a szakértők is folyamatosan kutatják és elemzik ezeket a területeket.

Itt az egészséges táplálkozás tökéletes receptje
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/NEW/Science Photo Library/CAIA Image

A szakemberek – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) – végre megfogalmazták az egészséges táplálkozás négy fő alapelvét, amelyek a következők:

  • megfelelő tápanyag-bevitel,
  • kiegyensúlyozottság,
  • mértékletesség,
  • változatosság.

A szénhidrátok jelentik szervezetünk legfőbb energiaforrását, ezért ezek arányának 45-75 százalék között kell mozognia. Az optimális mennyiség 50-65 százalék közé esik, amit célszerű változatos forrásokból – például hüvelyesekből, teljes kiőrlésű gabonákból, kenyérből, rizsből vagy burgonyából – fedezni.

Az egyszerű cukrok fogyasztását egészen minimálisra kell csökkenteni, mivel ezek nem létfontosságú tápanyagok. Az ajánlás alapján a napi energiabevitel maximum 10 százaléka származhat cukorból, de az ideális arány inkább 5 százalék körül van. A szakértők szerint ezt édesítőszerek használata nélkül kellene elérni.

A zsírok tekintetében a telített zsírsavak fogyasztásánál arra figyeljünk, hogy a napi energiabevitelünk legfeljebb 10 százalékát tegyék ki. Az összes zsírbevitelnek 15-30 százalék között kell lennie, az ideális érték pedig 20-25 százalék között mozog.

A felnőttek számára ajánlott napi sóbevitel legfeljebb öt gramm, vagyis egy teáskanálnyi. Ennek ellenére egy korábbi kutatás szerint a magyar nők átlagosan 12 gramm, a férfiak pedig több mint 17 gramm sót fogyasztanak naponta.

A só visszatartja a vizet a szervezetben, ami megnöveli a vér térfogatát, ez pedig károsítja az érfalakat, ennek következtében érelmeszesedés, érelzáródás alakulhat ki. De a túlzott sófogyasztás ödémát is okozhat, és nem tesz jót a veséknek sem: a sok nátrium-kloridot tartalmazó ételek növelik a vesekő, a gyomorfekély és a fejfájás kialakulásának kockázatát.

A WHO és a FAO ajánlása szerint a vörös húsokat, feldolgozott húsipari termékeket és ultrafeldolgozott élelmiszereket csak kis mennyiségben lenne szabad fogyasztani, mivel ezek káros hatással vannak az egészségre.

Egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a légző- és emésztőrendszeri problémák, a korai halálozás és a rák – írja a mindmegette.hu.

Kapcsolódó írásaink