Életmód
Egy táplálkozási szakértő leleplezi a széles körben elterjedt étcsokoládé-tévhitet
Hogyan válasszunk igazán egészséges csokoládét?

„(A csokoládé) egészségesnek tűnik, de valójában álcázott cukor. Az ember azt olvassa, hogy „étcsokoládé”, és arra gondol: több kakaó, kevesebb cukor, tehát egészségesebb. De biztos benne?” – kérdezi a szakértő.
Szerinte elég elolvasni a szöveget ahhoz, hogy felfedezzük a megtévesztést.
„Ha a listán az első összetevő a cukor, akkor az nem étcsokoládé, hanem egyszerűen barna színű cukor” – mondta a szakértő.
Mire kell még figyelni csokoládé vásárlásakor?
A táplálkozási szakértő a termék lényegét rontó egyéb adalékanyagoktól is óva int.
„Sok olcsó növényi zsiradékot, olyan tejtermékeket tartalmaz, amelyeknek nem ott kellene lenniük, aromákat és adalékanyagokat, amelyeknek kevés közük van a tiszta kakaóhoz” – tette hozzá.
Még a legdrágább csokoládé is, amelyet luxuscikként árulnak, ebbe a kategóriába tartozhat.
„Még azok az aranyba csomagolt cukorkák is Dubaiból kerülnek ide. Kívülről luxus, de belülről káros recept” – jegyzi meg.
Hogyan válasszunk igazán egészséges csokoládét?
Ojeda ajánlása egyszerű: ahhoz, hogy a csokoládét valóban egészségesnek tekintsék, legalább 85% kakaót kell tartalmaznia.
Ezenkívül nem tartalmazhat:
- tejtermékek;
- hozzáadott növényi zsírok;
- mesterséges aromák és egyéb "furcsa adalékanyagok".
Ellenkező esetben a táplálkozási szakértő szerint a fogyasztó az úgynevezett „sötét marketing” áldozatává válik – egy olyan kereskedelmi stratégia, amely a termék sötét színét és kifinomult imázsát használja fel arra, hogy hamis benyomást keltsen az egészségügyi előnyökről.