Egészség

Mit kell elhagyni az étrendből a rák kockázatának csökkentése érdekében

Két ital különösen veszélyes

Sütemények vagy sós rágcsálnivalók, iparilag előállított kenyér vagy reggeli gabonapelyhek, készételek vagy gyümölcsitalok – mindez gyakran a tányérunkra kerül.

Mit kell elhagyni az étrendből a rák kockázatának csökkentése érdekében
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az iparilag feldolgozott élelmiszerek gyakran praktikusak, mert gyorsan fogyaszthatók és gyakran jó ízűek.

A kutatók évek óta tanulmányozzák ezeknek az ételeknek a rákkockázatára gyakorolt hatását. Ez volt a helyzet a brit kutatók esetében is, akik 2023 januárjában nagyszabású tanulmányt végeztek. Eredményeiket az eClinicalMedicine – Part of The Lancet Discovery Science folyóiratban tették közzé, számol be a focus.de.

A jelenlegi tanulmány részletesen megvizsgálta az egyes élelmiszercsoportokat. Az eredmény "nagyon leleplező" - bírálja Martin Smollich a Twitteren. A Schleswig-Holstein Egyetemi Orvosi Központ (UKSH) táplálkozási szakértője így foglalja össze: "Itt világossá válik: A ultra feldolgozott élelmiszerek negatív hatása (feltételezve az ok-okozati összefüggést!) lényegében üdítőitalok és gyümölcslevek hatása. Más termékek (pl. növényi alapú húsalternatívák) itt egyáltalán nem játszanak szerepet."

Ez illeszkedik a Rákkutató Világalap (WCRF) szakértőinek megállapításaihoz. Évek óta adnak ki ajánlásokat a rák személyes kockázatának csökkentésére. Ezt követően a cukorral édesített italokat teljesen ki kell zárni az étlapról. Ennek az az oka, hogy a cukros italok növekvő fogyasztása hozzájárul az elhízás globális növekedéséhez. Ez viszont növeli a rák számos típusának kockázatát.

A tudósok azt írják: "Erős bizonyíték van arra, hogy a nagyobb testzsírtömeg számos rákos megbetegedés oka: száj, torok és gége, nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, epehólyag, máj, vastagbél, emlő (posztmenopauzális), petefészkek, méhnyálkahártya, prosztata és vese." Az iparilag feldolgozott élelmiszerek is szerepelnek a listájukon.

A tanulmány konkrét eredményei:

  • Az ultra-feldolgozott élelmiszerek átlagosan a vizsgálat résztvevőinek étrendjének 22,9 százalékát tették ki.
  • A 9,8 éves követési időszak alatt 15 921 embernél alakult ki rák.
  • 4,009 rákkal kapcsolatos haláleset történt.
  • Minél több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, annál nagyobb a rák (különösen a petefészekrák) kockázata. Pontosabban, minden 10 százalékos növekedés a rák előfordulásának 2 százalékos növekedésével és a petefészekrák 19 százalékos növekedésével járt.
  • A legnagyobb fogyasztású résztvevőknél összességében magasabb volt a rák, valamint az agydaganatok előfordulása, valamint a fej- és nyakrák előfordulása, mint a legalacsonyabbaknál.
  • Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának tíz százalékpontos növekedése hat százalékos általános halálozási kockázattal járt (petefészekrák 30 százalék és emlőrák 16 százalék).

"Ezek az összefüggések számos fontos társadalmi-gazdasági, viselkedési és étrendi tényező kiigazítása után is fennmaradtak" - írják a tanulmány szerzői. Ami újdonság a tanulmányukban a korábbiakhoz képest, az az, hogy 34 különböző ráktípus előfordulását és halálozását vizsgálták.

A rákmegelőzés táplálkozási terve

Végső soron ez a tanulmány nem ad okot arra, hogy démonizáljuk a feldolgozott élelmiszereket, különösen a gyümölcsleveket és üdítőitalokat. Ennek az az oka, hogy a megnövekedett rákkockázat ok-okozati összefüggése nincs megadva. De alkalmat adhat arra, hogy kritikusan megvizsgáljuk saját étrendünket és általában életmódunkat.

Végül is a táplálkozás nagyon központi pont a rák megelőzésében - még akkor is, ha még a legegészségesebb életmód sem nyújt garantált védelmet. De az egészségtelen ételek a testmozgás hiányával kombinálva az elhízás okai. Ugyanakkor ez a rák elkerülhető kockázati tényezője.

Kapcsolódó írásaink