Életmód

Ez a gyümölcs „megöli” az antioxidánsokat

Több kárt okozhat, mint hasznot

Egy kaliforniai gasztroenterológus figyelmeztette az egészséges reggelik és turmixok szerelmeseit a banán nemkívánatos tulajdonságaira – számol be a Sports.kz a Super.ru-ra hivatkozva.

Ez a gyümölcs „megöli” az antioxidánsokat
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/BSIP/Chassenet

„Gyakran látom, hogy a pácienseim elkövetik ezt a hibát” – osztotta meg a szakértő a TikTok-on. „A banán hozzáadása a turmixokhoz több kárt okozhat, mint hasznot” – jegyezte meg az orvos – írja a Sports.kz.

A banán ugyanis nagy mennyiségű polifenol-oxidázt tartalmazhat, amely csökkentheti a más gyümölcsökben található antioxidánsokat és flavonoidokat.

Egy 2023-ban a Food & Function című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy banán hozzáadása egy bogyós gyümölcsös turmixhoz 84 százalékkal csökkentette a flavonoidok mennyiségét. A banán mindazonáltal egészséges – rostban, káliumban, magnéziumban, B6-vitaminban, C-vitaminban és más fontos tápanyagokban gazdag. De nem „barátkoznak” más gyümölcsökkel és bogyós gyümölcsökkel. Figyelembe kell venni a banán magas kalóriatartalmát és a benne lévő, természetes cukrok tartalmát is.

Kapcsolódó írásaink