Egészség

Miért károsíthatja az egészséget a túl sok fehérje?

A kiegyensúlyozott fehérjebevitel elengedhetetlen a jó egészséghez

Az egészségesnek hitt proteintermékek túlzott fogyasztása árthat a veséknek és növelheti a gyulladások, sőt a rák kockázatát is.

Miért károsíthatja az egészséget a túl sok fehérje?
Képünk illusztráció
Fotó: BRETT STEVENS / CULTURA CREATIVE / CULTURA CREATIVE VIA AFP

Egyre többen fogyasztanak nagy mennyiségű fehérjét – különösen iparilag feldolgozott formában, például proteinporok, szeletek és pudingok révén. Bár a fehérje létfontosságú a szervezet számára, a túladagolás megterhelheti a veséket, elősegítheti a gyulladásokat, sőt bizonyos daganattípusok kialakulásához is hozzájárulhat – figyelmeztet Dr. Matthias Riedl táplálkozási szakértő, számolt be róla a Fitforfun.

A legfrissebb kutatások szerint a növényi eredetű fehérje – mint a lencse, a tofu vagy a mandula – kedvezőbb hatású, mint az állati eredetű, különösen a vörös húsok. Ugyanakkor nemcsak a túl sok, hanem a fehérjehiány is komoly egészségügyi következményekkel járhat, például izomgyengeséghez, lassú sebgyógyuláshoz vagy legyengült immunrendszerhez vezethet.

A szakértők kiegyensúlyozott, természetes forrásokra épülő fehérjebevitelt javasolnak – mennyiség helyett a minőségre helyezve a hangsúlyt.

Kapcsolódó írásaink