Életmód
A tudósok azonosítottak egy italt, amely depressziót okozhat a nőknél
A bélmikrobiom kulcsszerepet játszik

Erre a következtetésre jutottak a Német Diabétesz Kutatóközpont, valamint a frankfurti és kölni klinikák kutatói. A tanulmány a JAMA Psychiatry folyóiratban jelent meg.
A tudósok 932, 18 és 65 év közötti résztvevő adatait elemezték: 405 depressziós zavarral diagnosztizált és 527 egészséges önkéntes. Azt találták, hogy a rendszeresen üdítőitalokat fogyasztó nőknél 17%-kal magasabb volt a depresszió kockázata, és tüneteik súlyosabbak voltak.
A szerzők szerint a bélmikrobiom kulcsszerepet játszik. Azoknál a nőknél, akik cukros italokat fogyasztottak, megnőtt az Eggerthella baktérium szintje a bélrendszerükben, amelyet korábban a depresszióval hoztak összefüggésbe. Férfiaknál nem figyeltek meg ilyen összefüggést. Az, hogy ez a hatás miért fordul elő elsősorban nőknél, továbbra sem világos: hormonális különbségeknek vagy az immunrendszer jellemzőinek tudható be.
„Adataink arra utalnak, hogy az üdítőital-fogyasztás és a depressziós tünetek közötti kapcsolatot a mikrobiom közvetíti. Még a kis étrendi változtatásoknak is jelentős hatása lehet” – mondta Dr. Sharmilli Edwin Thanarajah, a tanulmány vezetője.
A szerzők úgy vélik, hogy a jövőben a mikrobiom terápiás célpontként is tekinthető, például étrendi stratégiák vagy probiotikumok révén.