Egészség
Káros tud lenni, ha túlzásba visszük
Sokféle formában ehetjük a gyümölcsöt, de nem mindegyik egészséges

A gyümölcsök közül talán az alma a legkedveltebb itthon, ugyanis egész évben elérhető, egyszerű és finom. A boltoknak hála banán, szőlő, narancs és citrom is mindig van a polcokon, így aki friss gyümölcsöt szeretne enni, az kedvére válogathat a felhozatalból. A gyümölcsöket azonban nemcsak friss formában, hanem befőttként, kompótként, aszalva, italként vagy akár lekvárként is fogyaszthatjuk. Mindegyiknek megvannak az előnyei, jótékony hatásai, de a kompót túlzásba esve akár káros is lehet.
A befőtt vagy kompót egészségi hatásai, ezért nem szabad túlzásba esni
A nagyszüleink még sok lekvárt, szörpöt, befőttet és kompótot készítettek, hiszen a házilag eltett gyümölcsöknek semmihez sem fogható az íze. Főleg akkor, ha a gyümölcs a kertben termett. A boltokban is többféle befőttet találunk, ezeket árulhatják konzervben vagy üvegben, ám amilyen vonzók, nem biztos, hogy gondolkodás nélkül meg kell bíznunk a termékekben. Előfordulhat, hogy egyes kompótokba adalékanyagok kerülnek, melyek nagy mennyiségben akár károsak is lehetnek.
A befőtt vagy kompót lehet desszert, de sokan a sültek mellé savanyúság gyanánt is fogyasztják a barackot vagy almát, egészen különleges ízvilág, amit ha még nem kóstoltunk, csak ajánlani tudjuk! A bolti kompótnak azonban érdemes megnézni a címkéjét. A boltokban kapható befőttek sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ez kiegészülve a gyümölcs természetes cukortartalmával egy olyan ételt eredményez, ami brutális lökést ad a vércukorszintnek.
Mi történik, ha sok kompótot eszünk?
A Meglepetés cikke szerint, ha sok befőttet vagy kompótot eszünk, akkor megemelkedik a vércukorszintünk, a májban elindulhat a zsírfelhalmozódás, a szervezetben gyulladás, az erekben elzáródás léphet fel, mindemellett a folyamatos cukorterhelés hatására kialakulhat a cukorbetegség is. A helytelen életmód, egysíkú étrend pedig szív- és érrendszeri betegségek, inzulinrezisztencia, sőt májkárosodás kialakulásához is vezethet.
A befőttekbe a gyümölcsök és cukrok mellett tartósítószerek, aromák, színezékek és egyéb adalékanyagok is kerülhetnek. A tartósítószerek közül a a benzoesav és a kálium-szorbát is gyakran előfordul. Sokan teljesen elzárkóznak azoknak az élelmiszereknek a fogyasztásától, melyekben található tartósítószer, azoknak vélt vagy valós egészségügyi hatásai miatt – írta meg a Mindmegette.