Egészség

Veszélyesebb a kompót, mint a szénsavas üdítők?

A gyümölcsök megválasztása is fontos

De kevesen gondolnak arra, hogy az édes íz mögött váratlan kockázatok rejtőzhetnek. A kompót nem mindig egészséges, sőt bizonyos esetekben káros is – írja a Sports.kz.

Veszélyesebb a kompót, mint a szénsavas üdítők?
A gyümölcsből, kompótból készült hűsítő italok nem mindig a legjobb választások
Fotó: NorthFoto

A legnagyobb veszélyt a cukor jelenti. A kompótban több lehet belőle, mint a szénsavas italokban. A háziasszonyok gyakran megszokásból bőséges adag cukrot tesznek a fazékba, anélkül, hogy átgondolnák, hogy az ital édes sziruppá válik. Ez extra terhelést jelent a hasnyálmirigynek, és hozzájárulhat a cukorbetegség, az elhízás és az érrendszeri problémák kialakulásához.

Egy másik kellemetlen pillanat a hőkezelés. A gyümölcsök és bogyós gyümölcsök főzés közben szinte az összes vitamint elveszítik. Különösen a C-vitamin szenved, mivel nem bírja a magas hőmérsékletet. Ennek eredményeként az ital egyszerűen aromás vízzé válik, cukor- és gyümölcsrost-maradványokkal.

Ha a kompótot helytelenül, megfelelő sterilizálás nélkül készítik el, veszélyes mikroflóra alakulhat ki az üvegben. Egyes baktériumok, amelyek az italba kerülnek, súlyos ételmérgezést okozhatnak. Ez különösen igaz azokra az esetekre, ha a kompótot hosszú ideig meleg helyiségben tárolták.

A gyümölcsök megválasztása is fontos. Némelyikük, például a cseresznye vagy a citrusfélék, főzés után irritálhatják a gyomrot. Gyomorhurutban vagy érzékeny emésztésben szenvedőknek már egyetlen bögre ilyen kompót is kellemetlenséget okozhat.

Ne feledkezzünk meg az ipari italokról sem. Az üvegekben és csomagokban árusított kompótoknak gyakran semmi közük sincs a természetes gyümölcsökhöz. Aromákat, színezékeket, tartósítószereket és káros adalékanyagokat tartalmaznak. Azt a benyomást kelti, mintha valami gyümölcsöset innánk, de valójában a szervezet csak vegyszereket és cukrot kap.

Ez nem jelenti azt, hogy végleg le kell mondani a kompótról, de oda kell figyelni. Jobb cukor nélkül vagy minimális mennyiségben főzni. Ne forralja sokáig és hagyja állni. A jótékony hatás fokozása érdekében adjon hozzá fűszereket, például gyömbért, mentát vagy fahéjat.

Készítsünk okosan házi italokat anélkül, hogy édes sziruppá változtatnánk őket. A kompót nem ellenség, de nem is feltétel nélküli barát. Minden attól függ, hogyan készítjük el és mennyit iszunk meg. Egy olyan világban, ahol még a gyerekek italai is árthatnak, a tudás a legjobb oltalmazó.

Kapcsolódó írásaink