Életmód

Juice vagy kompót?

A főzés a friss alapanyagok legtöbb előnyét elpusztíthatja

A szezonban kísérletezhet friss gyümölcsökből, zöldségekből és bogyós gyümölcsökből készült italokkal, hogy változatosabbá tegye étrendjét. Azonban nem csak az ízlésbeli preferenciákat, hanem az egészséget is figyelembe kell venni – számol be a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Juice vagy kompót?
A friss narancsból készített italban megmaradnak a vitaminok és az ásványi anyagok is (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library

Általánosságban fontos megjegyezni, hogy a leghasznosabb ital – az, amelyet saját kezűleg készítünk. Így pontosan tudni fogja, hogy mit tartalmaz az összetétele, és minimalizálni tudja a nem túl hasznos adalékanyagok számát – írja a Sports.kz.

Juice

A gyümölcsleveket érett zöldségek, gyümölcsök vagy bogyók kipréselésével készítik. Sokféle változatban kaphatók, de az otthoni konyhában a legegyszerűbb a gyümölcslé készítése, ami általában a legnépszerűbb.

Valóban, a friss gyümölcslében megmarad szinte az összes vitamin és ásványi anyag az „eredetiből”, amelyek szintén gyorsan felszívódnak a szervezetben. Ekaterina Stetsenko táplálkozási szakértő szerint azonban egészségesebb a pépes gyümölcslevek készítése.

„Amikor a friss gyümölcs- vagy zöldségléből kipréseljük, eltávolítjuk belőle a rostokat, és egy pohárban vitaminokkal és nagyon magas cukorkoncentrációjú, bár természetes folyadékot kapunk. Ebben az esetben a szervezet nem jut elegendő rosthoz, ami teltségérzetet okoz, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a koleszterinszintet” – magyarázta az orvos a Rospotrebnadzor „Egészséges táplálkozás” portálnak.

Ezenkívül a frissen préselt gyümölcslevekben lévő gyümölcssavak és természetes cukor a tápcsatorna nyálkahártyájának irritációját és a vércukorszint éles ingadozását okozhatja, ezért a szénhidrát-anyagcsere zavaraiban és a tápcsatorna meglévő betegségeiben szenvedőknek óvatosságra intik.

Az orvosok nem tanácsolják az ilyen gyümölcslevek éhgyomorra történő fogyasztását.

„Frissen préselt gyümölcslevet reggeli vagy ebéd után adjon az étrendjéhez. A freeschet fokozatosan kell bevezetni, kezdve a napi kétszer 50 ml bevitelével” – javasolja Ekaterina Stetsenko.

Kompót

A kompót gyümölcsökből, bogyós gyümölcsökből vagy aszalt gyümölcsökből készült desszert.

A szakértő szerint a kompót elkészítéséhez leggyakrabban a következő arányok betartásával választják ki a hozzávalókat: 1 liter vízhez 300-400 g gyümölcs és legfeljebb 6-7 kanál cukor. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor azokat előzetesen nem olvasztjuk ki.

Érdemes azonban észben tartani, hogy a főzés a friss alapanyagok legtöbb előnyét elpusztíthatja.

„20 perc főzés alatt a tokoferol több mint 80 százaléka, a tiamin 85 százaléka, az aszkorbinsav 90 százaléka és a folsav 98 százaléka megsemmisül. Az eredmény egy ízletes, de nem túl egészséges desszert. Ennek elkerülése érdekében tegyük a gyümölcsöt már forró vízbe” – tanácsolja Jekatyerina Sztetsenko.

Ugyanakkor a kompót meglehetősen kalóriadús ételnek számít – mindez a cukor hozzáadásának köszönhető. Ezért a cukorbetegek számára az orvos azt tanácsolja, hogy a kompótot egyáltalán cukor nélkül vagy kalóriamentes édesítőszerek felhasználásával készítsék el.

Vannak más korlátozások is, amelyek a kompozícióban lévő nagyszámú hatóanyaggal, köztük az agresszív szerves savakkal kapcsolatosak. Így az emésztőrendszeri problémákkal küzdő emberek számára a savanyú bogyós gyümölcsök (pl. piros ribizli, cseresznye, szeder vagy egres) túlsúlyát tartalmazó kompótok kellemetlenséget, fájdalmat, fokozott sósavkiválasztást, gyomorgörcsöket és hasmenést okozhatnak.

Kapcsolódó írásaink