Egészség
A reggeli időzítése megmutathatja, meddig élünk
Fontosabb lehet, mint gondolnánk

„Kutatásunk arra utal, hogy az idősebb felnőttek étkezési időpontjainak változása – különösen a reggeli időzítése – egyfajta könnyen megfigyelhető jelzője lehet az általános egészségi állapotnak” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Hassan Dashti, a Massachusetts General Hospital táplálkozástudósa és cirkadiánbiológusa.
„Az étkezési rutin eltolódása figyelmeztető jel lehet arra, hogy testi vagy mentális egészségügyi problémák állnak a háttérben. A rendszeres étkezési időpontok ösztönzése pedig a hosszú és egészséges élet része lehet.”
Dashti és munkatársai – köztük a társszerző Altug Didikoglu (Izmiri Műszaki Egyetem, Törökország) – azt vizsgálták, hogy az étkezések időzítésének egyes jellemzői jelezhetik vagy akár befolyásolhatják is az egészségi állapotot idősebb korban.
A kutatók 2945, 42 és 94 év közötti brit felnőtt adatát elemezték, akiket több mint 20 éven át követtek nyomon. Az eredmények szerint ahogy az emberek idősödnek, később reggeliznek és vacsoráznak, miközben az összes napi étkezés időablaka beszűkül.
A késői reggeli komoly rizikót jelenthet
A később elfogyasztott reggelit következetesen összefüggésbe hozták különféle fizikai és mentális problémákkal – például depresszióval, kimerültséggel, alvászavarokkal és rossz szájhigiéniával. Az ételkészítés nehézsége és az alvásminőség romlása szintén kapcsolatban állt a későbbi étkezésekkel. Fontos megállapítás, hogy a késői reggeli a halálozás kockázatának emelkedésével is összefüggött a megfigyelési időszakban.
A genetikai elemzések azt mutatták, hogy azok, akik öröklötten inkább az ún. „éjszakai bagoly” típushoz tartoznak (késői fekvés és kelés), szintén hajlamosabbak a későbbi étkezésre.
„Eddig kevés információnk volt arról, hogyan változik az étkezések időzítése az életkor előrehaladtával, és hogyan kapcsolódik ez az általános egészségi állapothoz vagy a hosszú élethez” – mondta Dashti.
„Eredményeink szerint a későbbi étkezés – különösen a reggeli eltolódása – nemcsak egészségi problémákkal, hanem magasabb halálozási kockázattal is jár. Ez új értelmet ad a régi mondásnak: 'A reggeli a nap legfontosabb étkezése', különösen az idősebbek számára.”
Időszakos böjt vs. időskor
A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy az időszakos böjtölés és a megszorított időtartamú étkezések népszerűségének növekedése miatt fontos tisztázni, hogy az ilyen étkezési sémák hatásai idős embereknél mások lehetnek, mint a fiatalabbaknál.