Egészség
Gyorsabb szellemi leépülés az édesítőszerektől – különösen cukorbetegeknél
Egy brazíliai kutatás összefüggést talált a mesterséges édesítőszerek és a gyorsabb kognitív hanyatlás között

A vizsgált édesítőszerek között szerepelt az aszpartám, szacharin, aceszulfám-K, eritrit, xilit, szorbit és tagatóz – ezek főként ízesített vizekben, üdítőkben, energiaitalokban, joghurtokban és csökkentett kalóriatartalmú desszertekben fordulnak elő, de önmagukban is használják őket.
„A mesterséges édesítőszereket gyakran az egészségesebb alternatívának tartják a cukorral szemben, ám eredményeink arra utalnak, hogy bizonyos típusok hosszú távon károsíthatják az agyműködést” – mondta Dr. Claudia Kimie Suemoto, a brazíliai São Pauló-i Egyetem kutatója.
A vizsgálatban 12 772 felnőtt vett részt Brazília különböző részeiről, átlagéletkoruk 52 év volt. A résztvevőket nyolc éven át követték. A vizsgálat elején részletes kérdőívet töltöttek ki táplálkozási szokásaikról, mely alapján a kutatók három csoportba sorolták őket az elfogyasztott édesítőszerek mennyisége szerint.
-
A legkevesebbet fogyasztó csoport naponta átlagosan 20 mg mesterséges édesítőszert vitt be,
-
míg a legtöbbet fogyasztó csoport naponta 191 mg-ot.
-
Az aszpartám esetében ez például egy doboz diétás üdítőnek felel meg.
-
A leggyakrabban fogyasztott édesítőszer a szorbit volt, napi 64 mg-os átlagos bevitt mennyiséggel.
A kutatás során a résztvevők három alkalommal – a tanulmány elején, közepén és végén – kognitív teszteket töltöttek ki, amelyek a memória, nyelvi készségek, gondolkodási képességek, munkamemória, szókincs és információfeldolgozási sebesség vizsgálatára irányultak.
Miután a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, nem, magas vérnyomás vagy szív-érrendszeri betegségek, azt találták, hogy:
-
A legtöbb édesítőszert fogyasztók kognitív teljesítménye 62%-kal gyorsabban romlott, mint a legkevesebb édesítőt fogyasztóké – ez nagyjából 1,6 évnyi öregedésnek felel meg.
-
A közepes fogyasztású csoport tagjainál 35%-kal gyorsabb romlást mértek, ami kb. 1,3 évnyi öregedésnek számít.
60 év alatti résztvevőknél még erősebb volt a kapcsolat: a legmagasabb édesítőszer-fogyasztás gyorsabb verbális képességromláshoz és általános szellemi hanyatláshoz vezetett. 60 év felett viszont nem találtak szignifikáns összefüggést.
Cukorbeteg résztvevőknél a kognitív hanyatlás mértéke még kifejezettebb volt, mint az egészséges társaiknál.
A vizsgált édesítőszerek közül az aszpartám, szacharin, aceszulfám-K, eritrit, szorbit és xilit mind összefüggésbe hozhatók a gyorsabb mentális hanyatlással, különösen a memória terén. A tagatóz esetében viszont nem találtak ilyen összefüggést.
„Bár mind a cukorbeteg, mind az egészséges középkorúak esetében találtunk kapcsolatot az édesítőszerek és a kognitív hanyatlás között, a cukorbetegek jellemzően nagyobb mennyiségben fogyasztanak ilyen szereket” – tette hozzá Suemoto.
„További kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy például az almaszósz, a méz, a juharszirup vagy a kókuszcukor egészségesebb alternatívát jelenthet-e.”
A kutatás egyik korlátja, hogy nem tért ki minden mesterséges édesítőszerre, valamint a résztvevők önbevallás alapján adták meg étkezési szokásaikat, amelyekben lehettek pontatlanságok.
A kutatást a brazil Egészségügyi Minisztérium, a Tudományos és Technológiai Minisztérium, valamint az Országos Tudományos és Technológiai Fejlesztési Tanács támogatta.