Egészség

Egy ősrégi zöldség került a szuperétel-lista élére

Tarolt a dietetikusok körében

Bár sok kisgyerek a mai napig hisztizik miatta a vacsoraasztalnál, a brokkoli most mégis a figyelem középpontjába került. Egy friss felmérés szerint ez a zöldség jelenleg a legegészségesebb, amit bátran fogyaszthatunk – sőt, kellene is.

Egy ősrégi zöldség került a szuperétel-lista élére
A zöldségek és gyümölcsök fontos vitamin- és ásványianyag források
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Fernando Gutierrez-Juarez

A taste.com.au, Ausztrália vezető gasztroportálja 50 regisztrált dietetikust kérdezett meg arról, hogy milyen élelmiszerekre érdemes figyelni, ha egészségesebben szeretnénk élni a közelgő nyári időszakban, írta a news.com.au.

A válaszadók közel 80%-a szerint a legnagyobb kihívás, hogy az emberek nehezen változtatnak a meglévő étkezési szokásaikon. 75% úgy látja, hogy a félrevezető, ellentmondásos táplálkozási tanácsok is komoly akadályt jelentenek.

A dietetikusok többsége azt javasolja: nem kell drasztikus életmódváltásba fogni, elég néhány apró, fenntartható változtatás. Sokan például azt ajánlják, hogy együnk több zöldséget és gyümölcsöt – és ha egyetlen dolgot kellene kiemelniük, az a brokkoli lenne.

Miért épp a brokkoli?

A válaszadók 80%-a a brokkolit nevezte meg elsőként, mint a legfontosabb „szuperélelmiszert”, amit gyakrabban kellene beépíteni az étrendbe. A listán ezután következik a zab és az extra szűz olívaolaj, majd olyan ételek, mint a lencse, áfonya, tojás, csicseriborsó, dió, lazac és a paradicsom.

Laura Simpson, a taste.com.au főszerkesztője így fogalmazott:

„Őszintén szólva örülök, hogy a brokkoli lett az első. Én évtizedek óta a brokkoli csapat tagja vagyok. Az emberek annyira hozzászoktak a divatdiétákhoz és az aktuális trendekhez, hogy sokszor elfelejtik, mennyire értékesek a hétköznapi, egyszerű alapanyagok is.”

A MasterChef sztárséfje, Khanh Ong szerint a brokkoli valódi „túlteljesítő”:

„Tele van rosttal, C- és K-vitaminnal, vassal, káliummal... hosszú a lista, tényleg minden szempontból kiemelkedő. Tele van antioxidánsokkal, segíti az emésztést, védi a szívet, és még az immunrendszerrel is jóban van – tényleg olyan zöldség, amit érdemes ‘csapatba hívni’.”

Ong ugyanakkor hozzáteszi, hogy a brokkoli sokaknak rossz gyerekkori emlék:

„Legyünk őszinték, a brokkoli PR-problémája az, hogy túl gyakran készítik el rosszul: túlfőzve, pépesen, ízetlenül. De ha jól van elkészítve, ropogós, diós ízű és tényleg finom.”

Simpson szerint ideje elfelejteni, hogy a brokkoli csak köret lehet – főszereplőként is megállja a helyét. Példaként említ egy kedvenc tésztaételt, amiben a brokkoli szára és rózsája is szerepel, ansjovival, chilivel és pecorinóval – szerinte „egyszerűen mennyei”.

De brokkoli kerülhet currykbe, salátákba, wokos ételekbe, sőt, muffinba is. Simpson még a reggeli smoothie tálba is tesz brokkolit gyümölcsök mellé a gyerekeinek.

Miért „szuperétel” a brokkoli?

  • Gazdag tápanyagokban: vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok

  • Támogatja az immunrendszert, az emésztést, a szívet

  • Tartalmaz szulforafánt, amit a kutatók gyulladáscsökkentő és daganatmegelőző hatása miatt is vizsgálnak

A brokkolit már az ókori rómaiak is nagyra becsülték – borral, fűszerekkel készítették –, és eredete egészen a Kr.e. 6. századi Földközi-tenger térségéig vezethető vissza.

A „divatdiéták” világában most épp a legklasszikusabb zöldség lett a legújabb sláger.

Kapcsolódó írásaink