Egészség
Egy ősrégi zöldség került a szuperétel-lista élére
Tarolt a dietetikusok körében

A taste.com.au, Ausztrália vezető gasztroportálja 50 regisztrált dietetikust kérdezett meg arról, hogy milyen élelmiszerekre érdemes figyelni, ha egészségesebben szeretnénk élni a közelgő nyári időszakban, írta a news.com.au.
A válaszadók közel 80%-a szerint a legnagyobb kihívás, hogy az emberek nehezen változtatnak a meglévő étkezési szokásaikon. 75% úgy látja, hogy a félrevezető, ellentmondásos táplálkozási tanácsok is komoly akadályt jelentenek.
A dietetikusok többsége azt javasolja: nem kell drasztikus életmódváltásba fogni, elég néhány apró, fenntartható változtatás. Sokan például azt ajánlják, hogy együnk több zöldséget és gyümölcsöt – és ha egyetlen dolgot kellene kiemelniük, az a brokkoli lenne.
Miért épp a brokkoli?
A válaszadók 80%-a a brokkolit nevezte meg elsőként, mint a legfontosabb „szuperélelmiszert”, amit gyakrabban kellene beépíteni az étrendbe. A listán ezután következik a zab és az extra szűz olívaolaj, majd olyan ételek, mint a lencse, áfonya, tojás, csicseriborsó, dió, lazac és a paradicsom.
Laura Simpson, a taste.com.au főszerkesztője így fogalmazott:
„Őszintén szólva örülök, hogy a brokkoli lett az első. Én évtizedek óta a brokkoli csapat tagja vagyok. Az emberek annyira hozzászoktak a divatdiétákhoz és az aktuális trendekhez, hogy sokszor elfelejtik, mennyire értékesek a hétköznapi, egyszerű alapanyagok is.”
A MasterChef sztárséfje, Khanh Ong szerint a brokkoli valódi „túlteljesítő”:
„Tele van rosttal, C- és K-vitaminnal, vassal, káliummal... hosszú a lista, tényleg minden szempontból kiemelkedő. Tele van antioxidánsokkal, segíti az emésztést, védi a szívet, és még az immunrendszerrel is jóban van – tényleg olyan zöldség, amit érdemes ‘csapatba hívni’.”
Ong ugyanakkor hozzáteszi, hogy a brokkoli sokaknak rossz gyerekkori emlék:
„Legyünk őszinték, a brokkoli PR-problémája az, hogy túl gyakran készítik el rosszul: túlfőzve, pépesen, ízetlenül. De ha jól van elkészítve, ropogós, diós ízű és tényleg finom.”
Simpson szerint ideje elfelejteni, hogy a brokkoli csak köret lehet – főszereplőként is megállja a helyét. Példaként említ egy kedvenc tésztaételt, amiben a brokkoli szára és rózsája is szerepel, ansjovival, chilivel és pecorinóval – szerinte „egyszerűen mennyei”.
De brokkoli kerülhet currykbe, salátákba, wokos ételekbe, sőt, muffinba is. Simpson még a reggeli smoothie tálba is tesz brokkolit gyümölcsök mellé a gyerekeinek.
Miért „szuperétel” a brokkoli?
-
Gazdag tápanyagokban: vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok
-
Támogatja az immunrendszert, az emésztést, a szívet
-
Tartalmaz szulforafánt, amit a kutatók gyulladáscsökkentő és daganatmegelőző hatása miatt is vizsgálnak
A brokkolit már az ókori rómaiak is nagyra becsülték – borral, fűszerekkel készítették –, és eredete egészen a Kr.e. 6. századi Földközi-tenger térségéig vezethető vissza.
A „divatdiéták” világában most épp a legklasszikusabb zöldség lett a legújabb sláger.