Életmód

Két hét cukor nélkül

Egy gasztroenterológus hihetetlen változásokról beszélt

A neves gasztroenterológus, Dr. Saurabh Sethi, a Harvardon végzett szakember a TikTokon osztotta meg, milyen változások történhetnek a szervezetben két hét cukormentesítés után. Videója gyorsan vírusként terjedt, több mint 10 000 megtekintést kapott.

Két hét cukor nélkül
Kockacukor az élet édesítője
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Melissa Erichsen

Sethi szerint a cukor elhagyása észrevehető javulást eredményezhet az egészségben és a megjelenésben. Azt mondja, az arc elveszítheti kerek formáját, és természetesebb megjelenést ölthet, miközben a szem körüli puffadás és a folyadékretenció csökken. A hasi zsír csökkenését is észreveheti, ami a májzsír csökkenésének köszönhető.

Dr. Sethi hangsúlyozta, hogy a cukor elhagyása segít helyreállítani az egészséges bélmikrobiomot, amely kulcsszerepet játszik az emésztésben és a tápanyagok felszívódásában. Megjegyezte a bőrre gyakorolt ​​pozitív hatást is: a pattanásoktól szenvedők tisztább, egészségesebb bőrt tapasztalhatnak.

Ezeket az eredményeket a legújabb tudományos kutatások is alátámasztják. Például egy 2019-es, több mint 8000 kínai főiskolai hallgató bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy a cukros italok fogyasztása jelentősen növeli a pattanások kialakulásának kockázatát. Más tanulmányok a túlzott cukorfogyasztást a májban felhalmozódó zsírral és a szervezetben fellépő gyulladással hozták összefüggésbe, írja az ygeiamou.gr.

Más szakértők is alátámasztják a cukorfogyasztás csökkentésének fontosságát a jobb egészség érdekében. Dr. Samantha Coogan, a Nevadai Egyetem professzora megjegyzi, hogy a cukorról való lemondás elvonási tünetekkel járhat, például fejfájással, gyomorfájdalommal és a székletürítési szokások megváltozásával. Azonban, amint a szervezet alkalmazkodik, a legtöbb ember javuló agyműködést, kevesebb betegnapot és több energiát tapasztal a fizikai aktivitáshoz.

Coogan kiemeli a haj, a bőr és a köröm egészségének jelentős javulását, valamint az alvásminőség javulását is. Hozzáteszi, hogy a cukorfogyasztás csökkentése csökkenti a súlyos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatát.

Kapcsolódó írásaink