Egészség

Ételek, amelyek javítják a vérnyomást

Amikor valaki magas vérnyomásban szenved, az első ajánlás a nátriumbevitel korlátozása

Amikor valakinek azt mondják, hogy magas vérnyomásban szenved, az első ajánlás a nátriumbevitel korlátozása. És ez egy jó tanács. Ez jó hír, ha szereti a szénhidrátokat – itt vannak azok az ételek, amelyeket nyugodtan fogyaszthat, ha magas a vérnyomása.

Ételek, amelyek javítják a vérnyomást
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Fabian Sommer

Banán. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt ajánlja, hogy a 120/80 feletti vérnyomással rendelkező felnőttek növeljék a káliumbevitelt az étrendjükben. Ez azt jelenti, hogy a banán beiktatása az étrendbe jó ötlet.

Bab. Oldható és oldhatatlan rostokat tartalmaz, köztük rezisztens keményítőt, amely kordában tartja a vérnyomást.

Joghurt. A tejből készült joghurt kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Ezek az anyagok kordában tartják a vérnyomást. A joghurtban lévő több probiotikum csökkentheti a vérnyomást.

Görögdinnye. Egy metaanalízis kimutatta, hogy a görögdinnye csökkenti a szisztolés vérnyomást, méghozzá jelentősen.

Zab. A teljes kiőrlésű gabonafélék a gabona mindhárom részét tartalmazzák: a korpát, az endospermiumot és a csírát. Ez táplálkozási előnyt biztosít ezeknek az élelmiszereknek: több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A zab a teljes kiőrlésű gabonákhoz tartozik – írta a Ferra. A több teljes kiőrlésű gabona fogyasztása és a magas vérnyomás kialakulásának alacsonyabb kockázata között is összefüggés van.

Áfonya. Vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogathatják a szív- és érrendszert és az ember általános egészségét.

Narancslé. Tiszta formájában természetes káliumforrás. A citrusfélék az antioxidáns hesperidint is tartalmazzák, amely szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében.

Kapcsolódó írásaink