Életmód
Ezért veszélyes reggel, éhgyomorra kávét inni
Ne közvetlenül ébredés után igyuk meg

Elmondása szerint az italban található koffein és fenolos savak serkentik a sósav termelését a gyomorban. Ez a folyamat körülbelül 15 perccel egy csésze elfogyasztása után kezdődik, és akár egy óráig is eltarthat.
Egészséges embereknél a gyomornyálkahártya általában nem érintett. Azonban a gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben szenvedőknél az üres gyomorra történő kávéfogyasztás hasi fájdalmat, hányingert és a tünetek súlyosbodását okozhatja. Ezenkívül az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedőknél az ital görcsöket, puffadást és hasmenést válthat ki, írja az Ufatime.
Azt is megjegyzik, hogy a kávé, különösen a reggel, éhgyomorra fogyasztott kávé, fokozza a kortizol, a stresszhormon termelődését.
Az ital egy másik jellemzője a gyógyszerek hatékonyságára gyakorolt hatása. A koffein fokozhatja egyes, vény nélkül kapható és gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók hatását, de csökkentheti más gyógyszerek hatékonyságát, írja a Gismeteo.
Az orvos azt javasolja, hogy ne közvetlenül ébredés után, hanem harminc-hatvan perc elteltével igyunk kávét. Ha fájdalmat, gyomorégést vagy más kellemetlenséget tapasztal, azt javasolja, hogy az italt könnyű ételekkel, például joghurttal, zabpehellyel vagy kis mennyiségű diófélékkel kombinálja.