Életmód

Ezért veszélyes reggel, éhgyomorra kávét inni

Ne közvetlenül ébredés után igyuk meg

Farid Tukhvatullin gasztroenterológus elmagyarázta az üres gyomorra történő kávéfogyasztás kockázatait.

Ezért veszélyes reggel, éhgyomorra kávét inni
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

Elmondása szerint az italban található koffein és fenolos savak serkentik a sósav termelését a gyomorban. Ez a folyamat körülbelül 15 perccel egy csésze elfogyasztása után kezdődik, és akár egy óráig is eltarthat.

Egészséges embereknél a gyomornyálkahártya általában nem érintett. Azonban a gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben szenvedőknél az üres gyomorra történő kávéfogyasztás hasi fájdalmat, hányingert és a tünetek súlyosbodását okozhatja. Ezenkívül az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedőknél az ital görcsöket, puffadást és hasmenést válthat ki, írja az Ufatime.

Azt is megjegyzik, hogy a kávé, különösen a reggel, éhgyomorra fogyasztott kávé, fokozza a kortizol, a stresszhormon termelődését.

Az ital egy másik jellemzője a gyógyszerek hatékonyságára gyakorolt ​​hatása. A koffein fokozhatja egyes, vény nélkül kapható és gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók hatását, de csökkentheti más gyógyszerek hatékonyságát, írja a Gismeteo.

Az orvos azt javasolja, hogy ne közvetlenül ébredés után, hanem harminc-hatvan perc elteltével igyunk kávét. Ha fájdalmat, gyomorégést vagy más kellemetlenséget tapasztal, azt javasolja, hogy az italt könnyű ételekkel, például joghurttal, zabpehellyel vagy kis mennyiségű diófélékkel kombinálja.

Kapcsolódó írásaink