Külföld

Újabb fejlemény a szlovák orvosügyben

Levelet küldött a kórházaknak az egészségügy helyzetével kapcsolatban Vladimír Lengvarský. A tárcavezető a kormány álláspontját igyekszik megvilágítani azoknak, akik amúgy is a szakterületen dolgoznak. Tegnap Pozsonyban az utcára vonultak az orvosok.

Újabb fejlemény a szlovák orvosügyben
Fertőtlenítés a pozsonyi központi kórházban
Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Mindössze tizenhárom napja maradt a pozsonyi kormánynak, hogy megegyezésre jusson azzal a kétezer-egyszáz orvossal, akik e hó végére időzítve adták be a felmondásukat. A Felvidék egészségügyének tarthatatlansága miatt már korábban is több száz doktor lépett ki a rendszerből, csütörtökön pedig tüntetést tartottak az érintettek Pozsonyban.

Pénteken a Dennik N nevű hírportál pedig arról írt, hogy Vladimír Lengvarský, a szakterületet irányító miniszter levelet küldött a kórházaknak az egészségügy jelenlegi helyzetével kapcsolatban. A tárcavezető leszögezte, a pozsonyi kabinet elsődleges érdeke, hogy egyezségre jusson a szakszervezetekkel. Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, az erre való törekvés ellenére minden nappal közelebb kerülnek ahhoz a ponthoz, amikor csak a sürgősségi ellátást tudják biztosítani – míg a fennmaradó részre csak az aktuálisan elérhető szabad munkaerő függvényében jut majd energia.

Október elején harmincegy intézményben indult tömeges felmondási hullám. A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) és a többi érdekvédő szervezet azzal magyarázta a lépést, hogy az érintettek nem értenek egyet a jelenlegi állapotokkal. Összesen nyolc feltétel teljesítését követelik, amelyek a szakma helyzetének javítását célozzák.

A szakszervezetek legutóbb 16-án szerdán tárgyaltak a kormánnyal, de egyezség nem született. A következő fordulóra november 21-én, hétfőn kerül sor.

Kapcsolódó írásaink