Külföld

Határon a szlovákiai egészségügyi ellátás

Két héten belül kiderül, születik-e megállapodás az orvosok és az egészségügyi minisztérium között. Ha a felek nem jutnak egymással dűlőre, rövid időn belül legkevesebb ezerkétszáz doktor fog eltűnni a rendszerből.

Határon a szlovákiai egészségügyi ellátás
Életkép egy pozsonyi kórházból – egyre nehezebb helyzetben az orvosok (épünk illusztráció)
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Bizakodóan nyilatkozott a helyi lapoknak hétfőn a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke. Peter Visolajský szerint a kabinet jó eséllyel két héten belül elfogadja azt a memorandumot, amit korábban nyújtottak be neki. A vezető szerint az egészségügyi tárca kötelezettséget vállalt arra, hogy teljesíti az ágazat működésének javítása érdekében megfogalmazott követeléseiket.

A memorandum tartalmazza a jövő esztendőre vonatkozó időbeli és pénzügyi tételeket is – írta meg a hír kapcsán a pozsonyi Új Szó. Ha ezek mégsem teljesülnek, rövid időn belül legkevesebb ezerkétszáz doktor tűnhet el a rendszerből, és több ezren követhetik őket az elkövetkező hetekben.

Ez gyakorlatilag szó szerint a csőd szélére sodorná a szlovák egészségügyet, amely már így is ezer sebből vérzik. Utóbbit tényt „kiválóan” jelzi, hogy január 1-je és október 4-e között már eleve kétezer-egyszáz orvos írta meg a felmondólevelét. A negatív folyamatok sajnos a magyarlakta városok intézményeit is érintik.

Kapcsolódó írásaink