Külföld

Kiderült, mennyit emelne az orvosbéreken Pozsony

Tegnap még – eredménytelenül – tárgyaltak, ma már tüntetni akarnak a szlovákiai orvosok. Igor Matovič ma délben bejelentette, a pozsonyi kabinet bruttó huszonegy százalékkal bővítené a doktorok járandóságát. Kérdés, mit lép erre a szakszervezet.

Kiderült, mennyit emelne az orvosbéreken Pozsony
Igor Matovič megtette ajánlatát...
Fotó: AFP/Peter lazar

Látszólag jól hangzó ajánlatot tett az orvosoknak csütörtök délben Igor Matovič pénzügyminiszter. Mint a tárcavezető délben tudatta, a kabinet ajánlata szerint huszonegy százalékkal bővülhetne a járandóságuk – írta meg az Új Szó. Mindez annyit tesz, hogy egy kórházban dolgozó orvos átlagfizetése bónuszokkal együtt jövőre bruttó 4240 euró (jelenlegi árfolyamon számolva 1,757 millió forint) lehet, szemben az idei 3493 euróval (1,448 millió forint). Igor Matovič szerint a bérek emelése körülbelül háromszázmillió eurójába kerülne az államnak.

Túlléptük a költségvetés lehetséges határát – mutatott rá tárcavezető, egyúttal hozzátéve, hogy az orvosok szinte biztos, hogy megfontolják majd az ajánlatot. Eduard Heger kormányfő (OĽaNO) is arra kérte az egészségügyi rendszer kulcsfontosságú szereplőit, fogadják el a fizetésemelést, és vonják vissza a korábban belengetett felmondásukat.

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) még nem reagált a bejelentésre. Ugyanakkor korábban többször is jelezték, a számok csalókák – azaz hiába mutat jól a bruttó bér rovatban egy több ezer eurós összeg, ha a súlyos adóterhek miatt a nettó ettől messze elmarad. E mellett a bónuszok kiszámítása sem egységes, és egyáltalán nem látják biztosítottnak, hogy azokat minden esetben elfogadják.

Kapcsolódó írásaink