Külföld

Nem jutottak dűlőre az orvosok a kormánnyal Pozsonyban

Hiába tartottak éjszakába nyúló tárgyalást a Szlovák Orvosszakszervezet és a kormány képviselői, nem tudtak megállapodni a vitás kérdésekben. A doktorok – akik közül eddig összesen már több mint háromezren adták be a felmondásukat – ma az utcára vonulnak.

Nem jutottak dűlőre az orvosok a kormánnyal Pozsonyban
Életkép egy pozsonyi kórházból – egyre nehezebb helyzetben az orvosok (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke, Peter Visolajský szerint csak egy lépéssel sikerült közelebb kerülni a végső megállapodáshoz, így a mára tervezett tüntetést mindenképpen megtartják – írta meg csütörtökön a szerda éjszakába nyúló tárgyalások nyomán a pozsonyi Új Szó. Mint a cikkben olvasható, a meghiúsult – akár maratoninak is nevezhető – egyeztetés hét órán át tartott. A felek legközelebb hétfőn ülnek asztalhoz.

Bár a LOZ kapott javaslatot egy esetleges béremelésre, Visolajský egyelőre nem hozta nyilvánosságra a konkrét összegeket. A szervezet vezetője szerint a kabinet egyszeri járadékbővítéssel oldaná fel a kialakult helyzetet, ők viszont fokozatosságot kérnek. A szlovák média közlése szerint a tárgyalásról távozó Visolajský rendkívül csalódott volt, és egyben hozzátette, az volt az érdekük, hogy megállapodással távozzanak.

Mint arról többször beszámoltunk, ha november végéig sem történik változás a bérezésben, összesen kétezer-száz orvos hagyhatja el a kórházakat. Ők a felmondásukat már hetekkel-hónapokkal korábban, e szabott határidőhöz képest adták be – így a már január eleje óta távozott kollégáikkal együtt bőven háromezer fölött jár(na) a számuk. Ez gyakorlatilag annyit tenne, hogy összeomlik a Felvidék egészségügyi ellátása.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök belengette, ha nem sikerül megállapodni, kilép a kormányból.

Kapcsolódó írásaink