Gasztro
Aszalt szilva az étrendben
Így élvezhetjük az előnyeit

Az aszalt szilva nemcsak finom csemege, hanem számos hasznos tápanyag forrása is. Tartalmaz A-, K-, C-, E- és B-vitaminokat, káliumot, vasat és antioxidánsokat. Magas rosttartalma javítja az emésztést, megelőzi a székrekedést és elősegíti a méreganyagok kiürülését. A kálium segít normalizálni a vérnyomást és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, míg a rendszeres fogyasztása fenntartja a csontok erősségét, ami különösen fontos a menopauza alatt álló nők számára. Az antioxidánsok lassítják az öregedést és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
A terméknek azonban vannak hátrányai is: a túl sok aszalt szilva puffadást és gyomorpanaszokat okozhat, érzékeny egyéneknél pedig allergiás reakciót válthat ki. Továbbá a magas hőmérsékletű szárítás akrilamid képződéséhez vezethet, ezért a legjobb, ha kíméletes módszerekkel elkészített aszalt gyümölcsöket választunk.
A legfontosabb a megfelelő aszalt szilvát választani – sötétbarnának, mattnak, foltoktól és idegen szagoktól mentesnek kell lennie. Hűvös, száraz helyen vagy hűtőszekrényben, légmentesen záródó dobozban tárolandó. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy napi 2-3 aszalt szilvával kezdjük, fokozatosan növelve a mennyiséget, és mindig igyunk vizet - írta meg a sports.kz.