Gasztro
Megdőlt a dinnyével kapcsolatos mítosz
Az emésztési folyamat egy összetett dolog, amely a szájban kezdődik, és a belekben ér véget

Ez a mítosz sok helyen arra kényszeríti az embereket, hogy a lédús gyümölcsöt minden mástól elkülönítve egyék. De van ebben akár egy szemernyi igazság is? – tette fel a kérdést Oksana Szkitalinszkaja táplálkozási szakértő a Telegramon.
Honnan származik a mítosz?
Valójában nincsenek tudományos adatok vagy feljegyzett halálesetek a dinnye más termékekkel való kombinálásából. Ennek a mítosznak az eredete az elkülönített táplálkozás elavult elméletéből fakadnak, amelyet a 20. század elején Herbert Shelton természetgyógyász tett népszerűvé. Az ő táblázataiban vált a dinnye kiközösített termékké.
Mi a helyzet a prosciuttóval?
A szakértő szerint, míg mi félünk, az olaszok, spanyolok és franciák évszázadok óta nyugodtan élvezik a dinnyét sonkával és sajtokkal. Ráadásul a hosszú életről és az egészséges táplálkozásról szóló modern konferenciákon a dinnyét egészséges nassolnivalóként szolgálják fel diófélék, görögdinnye és étcsokoládé mellett.
Mit mond a tudomány az emésztésről?
Az emberi test egy olyan rendszer, amely évezredek alatt fejlődött ki, hogy tökéletesen alkalmazkodjon a vegyes ételek fogyasztásához. Az emésztési folyamat egy összetett szállítószalag, amely a szájban kezdődik, a gyomorban folytatódik, és a belekben ér véget, ahol speciális enzimek és az epe hatékonyan bontja le egyszerre a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat.
Maga a dinnye 90%-ban vízből és könnyen emészthető szénhidrátokból (glükóz, fruktóz) áll, amelyeket a szervezet gyorsan feldolgoz.
Tehát nyugodtan félretehetjük az elavult félelmeinket. Fogyasszunk dinnyét salátákban, hússal vagy sajttal, a szervezetünk tökéletesen megbirkózik vele – írja a Sports.kz az RBC-Ukrajnára hivatkozva.