Egészség

Mérgező lehet a görögdinnye?

Hogyan ismerje fel a veszélyes darabokat és védje meg magát az egészségkárosodástól

A dinnyevásárláskor leginkább azt figyeljük, hogy megfelelően kong-e a kiválasztott darab. Azonban a görögdinnye esetében mást is meg kell vizsgálnunk, hogy elkerüljük a mérgezést - írja a Mindmegette.hu

Mérgező lehet a görögdinnye?
A görögdinnye nagy mennyiségű cukortartalma erős glikémiás terhelést jelent a szervezet számára, különösen a cukorbetegeknél
Fotó: AFP/Belga/Dirk Waem

A görögdinnye a nyár egyik legkedveltebb frissítő gyümölcse, de csak akkor élvezhetjük biztonságosan, ha odafigyelünk a választásra. Egy kis tudatossággal megelőzhetjük a kellemetlen, sőt veszélyes egészségügyi következményeket. Mutatjuk, hogyan ismerhető fel, hogy túl sok nitrát található a dinnyében.

Miért használnak a termesztők nitrátot?

Mielőtt rátérnénk a szer mennyiségének ellenőrzésére, fontos tisztázni, hogy mi is az a nitrát. A nitrogén alapú műtrágyák, köztük a nitrátok, kulcsszerepet játszanak a növények fejlődésében. Ezek elősegítik a gyors növekedést, nagyobb terméshozamot és gyorsabb beérést. A görögdinnye-termesztésben azonban sok termelő túllépi az ajánlott nitrátmennyiséget annak érdekében, hogy korábban és nagyobb mennyiségben tudjon szüretelni. Ennek viszont komoly egészségügyi kockázatai lehetnek a fogyasztók számára.

Miért veszélyes a túl sok nitrát?

A túlzott nitrátbevitel a szervezetben nitritté alakulhat, ami gátolja az oxigén szállítását a vérben. Különösen veszélyes lehet gyermekek, idősek és legyengült immunrendszerű emberek számára. Tünetei közé tartozhat

  • a fejfájás,
  • a hányinger,
  • a hányás,
  • a szédülés,
  • vagy akár súlyosabb mérgezési tünetek.

Ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk ki a gyümölcsöt, amit megeszünk – különösen a nyári kedvencnek számító görögdinnyét.

Mire figyeljünk vásárláskor?

A görögdinnye kiválasztásánál már a külső jegyek is árulkodóak lehetnek. Az egészséges dinnye héja egyenletes színű és sima tapintású. Ha dudorokat, deformitásokat vagy feltűnően vastag héjat látunk, az arra utalhat, hogy a gyümölcsöt mesterségesen „felpumpálták” – valószínűleg túl sok nitrátot tartalmaz.

Ellenőrizzük a görögdinnye húsát is

Felvágás után a gyümölcshús színe is árulkodó. A normálisan érett dinnye húsa élénkvörös, benne a rostos erek vékonyak és fehérek. Ha ezek az erek sárgás színűek és vastagabbak, az a nitrátos terhelés egyik jele lehet.

Egyszerű otthoni teszt víz segítségével

Egy praktikus módszerrel könnyen ellenőrizhetjük, hogy a gyümölcs túl sok nitrátot tartalmaz-e: tegyünk egy kis darab héj nélküli dinnyét szobahőmérsékletű vízbe. Ha a víz néhány perc alatt élénk rózsaszínűvé válik, jobb, ha nem fogyasztjuk el a gyümölcsöt. A víz felszínén képződő hab szintén intő jel lehet.

Mikor érdemes dinnyét vásárolni?

A legbiztonságosabb, ha július közepe előtt nem vásárolunk görögdinnyét. Az ilyenkor kapható példányok gyakran még nem hazai termesztésűek, vagy a gyors növekedés érdekében túlzottan kezeltek lehetnek. Emellett érdemes megkopogtatni a gyümölcsöt: az érett, egészséges dinnye tompa, mély hangot ad.

Kapcsolódó írásaink