Egészség
Mérgező lehet a görögdinnye?
Hogyan ismerje fel a veszélyes darabokat és védje meg magát az egészségkárosodástól

A görögdinnye a nyár egyik legkedveltebb frissítő gyümölcse, de csak akkor élvezhetjük biztonságosan, ha odafigyelünk a választásra. Egy kis tudatossággal megelőzhetjük a kellemetlen, sőt veszélyes egészségügyi következményeket. Mutatjuk, hogyan ismerhető fel, hogy túl sok nitrát található a dinnyében.
Miért használnak a termesztők nitrátot?
Mielőtt rátérnénk a szer mennyiségének ellenőrzésére, fontos tisztázni, hogy mi is az a nitrát. A nitrogén alapú műtrágyák, köztük a nitrátok, kulcsszerepet játszanak a növények fejlődésében. Ezek elősegítik a gyors növekedést, nagyobb terméshozamot és gyorsabb beérést. A görögdinnye-termesztésben azonban sok termelő túllépi az ajánlott nitrátmennyiséget annak érdekében, hogy korábban és nagyobb mennyiségben tudjon szüretelni. Ennek viszont komoly egészségügyi kockázatai lehetnek a fogyasztók számára.
Miért veszélyes a túl sok nitrát?
A túlzott nitrátbevitel a szervezetben nitritté alakulhat, ami gátolja az oxigén szállítását a vérben. Különösen veszélyes lehet gyermekek, idősek és legyengült immunrendszerű emberek számára. Tünetei közé tartozhat
- a fejfájás,
- a hányinger,
- a hányás,
- a szédülés,
- vagy akár súlyosabb mérgezési tünetek.
Ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk ki a gyümölcsöt, amit megeszünk – különösen a nyári kedvencnek számító görögdinnyét.
Mire figyeljünk vásárláskor?
A görögdinnye kiválasztásánál már a külső jegyek is árulkodóak lehetnek. Az egészséges dinnye héja egyenletes színű és sima tapintású. Ha dudorokat, deformitásokat vagy feltűnően vastag héjat látunk, az arra utalhat, hogy a gyümölcsöt mesterségesen „felpumpálták” – valószínűleg túl sok nitrátot tartalmaz.
Ellenőrizzük a görögdinnye húsát is
Felvágás után a gyümölcshús színe is árulkodó. A normálisan érett dinnye húsa élénkvörös, benne a rostos erek vékonyak és fehérek. Ha ezek az erek sárgás színűek és vastagabbak, az a nitrátos terhelés egyik jele lehet.
Egyszerű otthoni teszt víz segítségével
Egy praktikus módszerrel könnyen ellenőrizhetjük, hogy a gyümölcs túl sok nitrátot tartalmaz-e: tegyünk egy kis darab héj nélküli dinnyét szobahőmérsékletű vízbe. Ha a víz néhány perc alatt élénk rózsaszínűvé válik, jobb, ha nem fogyasztjuk el a gyümölcsöt. A víz felszínén képződő hab szintén intő jel lehet.
Mikor érdemes dinnyét vásárolni?
A legbiztonságosabb, ha július közepe előtt nem vásárolunk görögdinnyét. Az ilyenkor kapható példányok gyakran még nem hazai termesztésűek, vagy a gyors növekedés érdekében túlzottan kezeltek lehetnek. Emellett érdemes megkopogtatni a gyümölcsöt: az érett, egészséges dinnye tompa, mély hangot ad.