Életmód
Kiderült, melyik a legkárosabb reggeli
Ez nem a szalonna és tojás, sőt még csak nem is a cukros gabonapehely

A reggeli étkezés a nap kiindulópontja. Feltölthet minket energiával, jóllakottságérzetet és tiszta elmét adhat, vagy éppen ellenkezőleg, elindíthat egyfajta hangulati „hullámvasutat”: először eufória, majd egy óra múlva fáradtság és brutális éhség.
Hozzászoktunk a zsíros és túlzottan édes ételek kritizálásához, de a produktív reggel fő ellensége sokkal ártatlanabbnak tűnik.
Miért nem a szalonna és a tojás a legrosszabb választás?
Igen, nehéz és kalóriadús. A szalonna feldolgozott élelmiszer, és a túlzott telített zsír nem tesz jót. De ennek a reggelinek van egy tagadhatatlan előnye: nagyon laktató.
A nagy mennyiségű fehérje és zsír miatt hosszú időre kikapcsolja az éhségérzetet. Egy ilyen étkezés után valószínűleg nyugodtan kibírja ebédig, anélkül, hogy a nassolnivalókra gondolna. Energiát ad, bár nem a legegészségesebb módon.
Mi a baj az édes gabonapelyhekkel?
A probléma itt más. A reggeli gabonapelyhek lényegében desszertek, amelyek ételnek álcázzák magukat. Gyors szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek azonnal megemelik a vércukorszintet. Rövid energialöketet kapsz, amit elkerülhetetlenül hirtelen csökkenés, fáradtság és valami más evés utáni vágy követ. Ez a recept az állandó nassoláshoz.
Bármit, csak ezt ne
Most képzeljen el egy reggelit, ami a két legrosszabb összetevőjét ötvözi, és semmi jót nem hagy maga után. Nem telít el, és semmilyen táplálkozási előnyt sem ad, csak üres kalóriákat és anyagcsere-káoszt okoz.
És ez egy friss croissant (vagy bármilyen más zsemle), egy pohár gyümölcslével párosítva.
Sokan könnyednek, sőt kifinomultnak találják ezt a kombinációt, ami a francia kávézókra emlékeztet. De a testünk számára ez egy igazi rémálom. Íme, miért:
1. Cukorsokk
Dupla adag cukrot kap, ráadásul a legkárosabb formájában:
A csomagolt gyümölcslé csak folyékony cukor. Nincs benne annyi rost, mint az igazi gyümölcsben, így azonnal felszívódik, és pusztítást végez a hasnyálmirigyben.
A fehér lisztből készült pékáruk pontosan ugyanúgy viselkednek a szervezetben, mint a hagyományos cukor. Ha pedig lekvárt, cukormázat vagy csokoládétölteléket adunk hozzá, a cukoradag egyszerűen óriásivá válik.
2. Felesleges kalóriák és a teljes jóllakottság hiánya
A rántottával ellentétben a croissant zsírja leggyakrabban margarin, amely káros transzzsírok forrása. Sok kalóriát biztosít, de egyáltalán nem okoz jóllakottságot. És gyakorlatilag semmiféle fehérjét nem tartalmaz.
Mi történik a testünkben?
Először is, hirtelen megemelkedik a cukorszint, és rövid időre energialöketet kapunk. Remekül érezzük magunkat, azonban egy-másfél óra múlva az inzulin teszi a dolgát, a vércukorszint zuhanni fog, és fáradtnak, ingerlékenynek és vadul éhesnek érezzük magunkat. Az agy újabb adag édességet fog követelni, és egy ördögi körbe kerülünk.
A legkárosabb reggeli az, amelyik a szervezetnek semmi mást nem ad, csak egy adag cukrot és üres kalóriákat. Egy omlett legalább jóllakásig eltart, de egy zsemle gyümölcslével garantált kudarc a nap elején – írta meg a sports.kz.
Ahhoz, hogy a nap produktív legyen, építse a reggelit erre a „három pillérre”: fehérje (tojás, túró), egészséges zsírok (avokádó, diófélék) és lassú szénhidrátok (teljes kiőrlésű kenyér, zabkása, zöldségek).