Életmód

Kiderült, melyik a legkárosabb reggeli

Ez nem a szalonna és tojás, sőt még csak nem is a cukros gabonapehely

Mit együnk reggel, hogy energikusan induljon a napunk? A kérdés nem is olyan egyszerű. Kiderült, hogy a reggeli, amit sokan szinte arisztokratikusnak tartanak, valójában rosszabb lehet, mint a zsíros szalonna tojással vagy egy tál édes gabonapehely.

Kiderült, melyik a legkárosabb reggeli
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/NEW/Scienc/CAIA Image/Trevor Adeline

A reggeli étkezés a nap kiindulópontja. Feltölthet minket energiával, jóllakottságérzetet és tiszta elmét adhat, vagy éppen ellenkezőleg, elindíthat egyfajta hangulati „hullámvasutat”: először eufória, majd egy óra múlva fáradtság és brutális éhség.

Hozzászoktunk a zsíros és túlzottan édes ételek kritizálásához, de a produktív reggel fő ellensége sokkal ártatlanabbnak tűnik.

Miért nem a szalonna és a tojás a legrosszabb választás?

Igen, nehéz és kalóriadús. A szalonna feldolgozott élelmiszer, és a túlzott telített zsír nem tesz jót. De ennek a reggelinek van egy tagadhatatlan előnye: nagyon laktató.

A nagy mennyiségű fehérje és zsír miatt hosszú időre kikapcsolja az éhségérzetet. Egy ilyen étkezés után valószínűleg nyugodtan kibírja ebédig, anélkül, hogy a nassolnivalókra gondolna. Energiát ad, bár nem a legegészségesebb módon.

Mi a baj az édes gabonapelyhekkel?

A probléma itt más. A reggeli gabonapelyhek lényegében desszertek, amelyek ételnek álcázzák magukat. Gyors szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek azonnal megemelik a vércukorszintet. Rövid energialöketet kapsz, amit elkerülhetetlenül hirtelen csökkenés, fáradtság és valami más evés utáni vágy követ. Ez a recept az állandó nassoláshoz.

Bármit, csak ezt ne

Most képzeljen el egy reggelit, ami a két legrosszabb összetevőjét ötvözi, és semmi jót nem hagy maga után. Nem telít el, és semmilyen táplálkozási előnyt sem ad, csak üres kalóriákat és anyagcsere-káoszt okoz.

És ez egy friss croissant (vagy bármilyen más zsemle), egy pohár gyümölcslével párosítva.

Sokan könnyednek, sőt kifinomultnak találják ezt a kombinációt, ami a francia kávézókra emlékeztet. De a testünk számára ez egy igazi rémálom. Íme, miért:

1. Cukorsokk

Dupla adag cukrot kap, ráadásul a legkárosabb formájában:

A csomagolt gyümölcslé csak folyékony cukor. Nincs benne annyi rost, mint az igazi gyümölcsben, így azonnal felszívódik, és pusztítást végez a hasnyálmirigyben.

A fehér lisztből készült pékáruk pontosan ugyanúgy viselkednek a szervezetben, mint a hagyományos cukor. Ha pedig lekvárt, cukormázat vagy csokoládétölteléket adunk hozzá, a cukoradag egyszerűen óriásivá válik.

2. Felesleges kalóriák és a teljes jóllakottság hiánya

A rántottával ellentétben a croissant zsírja leggyakrabban margarin, amely káros transzzsírok forrása. Sok kalóriát biztosít, de egyáltalán nem okoz jóllakottságot. És gyakorlatilag semmiféle fehérjét nem tartalmaz.

Mi történik a testünkben?

Először is, hirtelen megemelkedik a cukorszint, és rövid időre energialöketet kapunk. Remekül érezzük magunkat, azonban egy-másfél óra múlva az inzulin teszi a dolgát, a vércukorszint zuhanni fog, és fáradtnak, ingerlékenynek és vadul éhesnek érezzük magunkat. Az agy újabb adag édességet fog követelni, és egy ördögi körbe kerülünk.

A legkárosabb reggeli az, amelyik a szervezetnek semmi mást nem ad, csak egy adag cukrot és üres kalóriákat. Egy omlett legalább jóllakásig eltart, de egy zsemle gyümölcslével garantált kudarc a nap elején – írta meg a sports.kz.

Ahhoz, hogy a nap produktív legyen, építse a reggelit erre a „három pillérre”: fehérje (tojás, túró), egészséges zsírok (avokádó, diófélék) és lassú szénhidrátok (teljes kiőrlésű kenyér, zabkása, zöldségek).

Kapcsolódó írásaink