Életmód

Kiderült, milyen esetben nem szabad sózott uborkát enni

Veszélyes követkeményekkel járhat

Ropogós, ízletes, frissítő – a könnyen sózott uborka sokak nyári asztalának szerves részét képezi. Az orvosok és táplálkozási szakértők azonban szigorú ítéletet hoztak: egyesek számára időzített bombává válhatnak, amely súlyosan károsítja az egészséget.

Kiderült, milyen esetben nem szabad sózott uborkát enni
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Roulier/Turiot

Az uborkaüvegben rejlő összes baj oka a nátrium-klorid, vagyis a hagyományos asztali só. Még az „enyhén sózott” változatban is elegendő koncentrációja van ahhoz, hogy negatív reakciók sorozatát indítsa el a szervezetben.

A fő a folyadékretenció, ami viszont növeli a keringő vér mennyiségét, és hatalmas terhet ró a létfontosságú szervekre.

Kinek kellene örökre elfelejtenie ezt a nassolnivalót?

A szakértők egyhangúlag azonosítják azokat az embercsoportokat, akiknek a sózott uborka helyrehozhatatlan kárt okozhat. Ha ezen a listán találja magát, jobb, ha teljesen lemond erről az élelmiszerről.

1. Hipertóniás betegek

Magas vérnyomásban szenvedő személynél már néhány uborka is hipertóniás krízist válthat ki. A folyadékretenció elkerülhetetlenül vérnyomás-ugráshoz, fejfájáshoz és stroke kockázatához vezet.

2. Vesebetegségben szenvedők

A beteg vesék nem képesek hatékonyan eltávolítani a felesleges nátriumot. Minden egyes elfogyasztott uborka további, legyengítő terhelést jelent a kiválasztó rendszer számára. Ez közvetlen út a pyelonephritis, az urolithiasis súlyosbodásához és a súlyos ödéma kialakulásához.

3. Szívbetegségben szenvedők

Szívelégtelenség és más szívproblémák esetén a szervezetben lévő „plusz” víz miatt a szív keményebben dolgozik, ami megnöveli a vér mennyiségét. Ez légszomjhoz, ödémához és az állapot dekompenzációjához vezethet.

4. Gyomorhurut, fekély vagy hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálása esetén

A só az erjedés során képződő savval keveredve csiszolópapírként hat a gyomor és a belek gyulladt nyálkahártyájára. Ennek eredménye fájdalom, gyomorégés, görcsök és krónikus gyomor-bélrendszeri betegségek súlyosbodása.

A szigorú ellenjavallatok ellenére a felsorálos kívűl eső emberek számára a sózott uborka rendkívűl jótékony lehet.

Meleg időben: segít helyreállítani a víz-só egyensúlyt.

Emésztéshez: a rost és a tejsavbaktériumok (a természetesen erjesztett uborkában) javítják a bélműködést.

Diétához: ez egy alacsony kalóriatartalmú termék, amely segít változatossá tenni az étrendet.

Három aranyszabály

Vasbevitel: napi 1-2 kis uborka. És nem minden nap. Ez nem a főétel, hanem csak egy pikáns kiegészítő.

Tabu a sólével kapcsolatban: soha ne igyon sóletet! Az a só teljes sokkoló adagját tartalmazza – figyelmeztet a sports.kz.

A helyes választás: Válasszuk a rövid ideig (1-3 napig) erjesztett uborkát. A hosszú ideig tárolt sózott és ecetes uborka sokkal agresszívabb hatással van a szervezetre.

Kapcsolódó írásaink