Életmód
Kiderült, milyen veszélyei vannak a Bubble Teának
Félnünk kellene a divatos italtól?

A szakértő szerint az olyan italok, mint a Bubble Tea egészségügyi kockázatot jelenthetnek, ugyanis a gyártók a mennyiséget preferáláják a minőségi hozzátevők helyett.
A szakértő szerint ezek az italok általában alginátokból – az alginsav sóiból, egy barna tengeri moszatból származó természetes poliszacharidból – készült héjból állnak. Az alginátokat biztonságosnak, sőt egészségesnek tekintik, és széles körben használják az élelmiszeriparban és a gyógyászatban. A héj belsejében általában gyümölcslé vagy annak származékai találhatók.
Ahogy azonban a szakértő hangsúlyozta, a költségek csökkentésére törekvő gyártók gyakran mesterséges színezékeket, aromákat és tartósítószereket adnak az italokhoz és töltelékeik összetételéhez. Ilyen adalékanyagok lehetnek:
Az E102 (tartrazin) egy szintetikus sárga színezék,
Az E129 (alluravörös AC) egy olyan színezék, amely rendszeres használat esetén allergiás reakciókat és fokozott ingerlékenységet okozhat gyermekeknél.
További veszélyt jelent a magas cukortartalom. Egy adag sziruppal és töltelékekkel ízesített bubble tea akár 10 teáskanál cukrot is tartalmazhat. Ugyanakkor a maximális napi bevitel 12 kanál, az Egészségügyi Világszervezet pedig legfeljebb 6-ot ajánl - írta meg a sports.kz.
A cukorszint rendszeres túllépése cukorbetegséghez, hasnyálmirigy-problémákhoz, súlygyarapodáshoz, fogszuvasodáshoz és egyéb problémákhoz vezethet – jegyezte meg a szakember.