Életmód

Tiltólistás ételkombináció

Nem véletlenül nem eszünk zöldséget gyümölccsel

Bár az egyes ételkombinációk nem teszik az ételeket szó szerint mérgezővé, de ízvesztést, sőt, az élelmiszer minőségének romlását is okozhatják. Mindez egy etilén nevű anyagnak köszönhető – egy szerves vegyületnek, amely az érés során szabadul fel.

Tiltólistás ételkombináció
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Adrien Nowak

Mi az etilén és miért fontos?

Az etilén egy növényi hormon, amelyet a gyümölcsök és zöldségek érésük során szabadítanak fel. Felgyorsítja az öregedési és romlási folyamatokat. A probléma az, hogy nem minden gyümölcs reagál rá ugyanúgy.

  • Az etilént nagy mennyiségben termelő gyümölcsök közé tartozik: az alma, a banán, az avokádó, a körte, a mangó, a szilva és az őszibarack.

  • Etilénre érzékenyek: uborka, sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, zöldségek.

Mi történik, ha a kombináció rossz?

Gyors romlás. Az alma vagy banán mellett tárolt uborka megsárgul. A kelbimbó elveszíti frissességét: a levelei lehullanak vagy sárgulni kezdenek. A sárgarépa keserűvé válik etilén jelenlétében.

Legfontosabb tanács: az etilént aktívan kibocsátó gyümölcsöket elkülönítve kell tárolni az arra érzékenyektől. Ez nem a klasszikus értelemben vett „toxicitásról” szól, hanem a termékek biztonságáról és hasznosságáról - írja a sports.kz.

Hogyan tároljuk helyesen

  • Alma, körte, banán - külön-külön, hűvös, száraz helyen.

  • Sárgarépa, uborka és zöldségek - tartályokban, gyümölcsöktől távol, lehetőleg szellőztetéssel.

  • Ne tárolja a káposztát gyümölcsökkel együtt - gyorsan megromlanak és elveszítik az ízüket.

Kapcsolódó írásaink