Egészség
Gyümölcs, ami a leggyakrabban okoz allergiát
Ez a bennük található magas fehérjetartalomnak köszönhető

„Az almaallergia négy fő allergénhez kapcsolódik, amelyek közül az egyik hasonló a nyírfapollenben található fehérjéhez. A szezonális nyírfapollen-allergiában szenvedők kellemetlen szájüregi érzést tapasztalhatnak az alma fogyasztásakor. Az almára adott szisztémás reakció azonban rendkívül ritka, mivel a fő allergént a hő és az emésztés gyorsan elpusztítja. Egyes almafajták, például a Golden Delicious, nagy mennyiségben tartalmazzák a fő allergént” – magyarázta a szakértő.
Szerinte az allergia kockázata megnő az iparilag termesztett, vegyszerekkel kezelt gyümölcsök fogyasztása esetén. Szintén veszélyesek a túlérett, hosszú ideig tárolt vagy hidegnek kitett almák.
„A kártevők elleni vegyszerekkel kezelt kereskedelmi almák nagyobb valószínűséggel okoznak allergiát. A hazai termesztésű almák ritkábban okoznak ilyen reakciót. A túlérett almák több allergént tartalmaznak, különösen, ha hosszú ideig tárolták és hidegstressznek voltak kitéve. Az allergén a héjban is felhalmozódhat” – összegezte a szakértő.