Életmód

Egy onkológus megnevezte a rák kockázatának csökkentésére szolgáló módszert

Egye mindennap

Egy megfelelően megválasztott reggeli nemcsak egész napos energiaforrássá válhat, hanem fontos tényező a rák megelőzésében is. Megnevezték azokat a termékeket, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát – írja a Sports.kz az Rbc.ua- ra hivatkozva.

Egy onkológus megnevezte  a rák kockázatának csökkentésére szolgáló módszert
A teljes kiőrlésű gabonafélék, zabpelyhek glikémiás indexe alacsony, így fogyasztásuk nem megterhelő a szervezet számára
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Jan Woitas

Mit reggelizzen egy onkológus szerint?

Tingting Tang onkológus és hematológus azt javasolja, hogy a napot teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben és diófélékben gazdag reggelivel kezdjük, mivel ezek a termékek összefüggésbe hozhatók a különféle rákos megbetegedések csökkent előfordulásával. Kiemelten javasolja a zabpelyhet áfonyával és pekándióval.

A genetika, az életkor és a családi előzmények egyértelmű szerepet játszanak a rák kockázatában, de az életmódbeli tényezők, mint például az étkezési szokások, szintén hatással lehetnek.

Az étrend fontos tényező a rák megelőzésében, olyan, amelyet – a genetikával ellentétben – befolyásolhatunk.

Az étrend és a rák közötti kapcsolat kétségtelenül némileg összetett, de a kutatók a tápanyagban gazdag ételekben szegény étrendet a rák kockázati tényezőjeként azonosították.

Az egészséges étkezés mellett fontos a testsúly egészséges tartományban tartása és a fizikai aktivitás is.

Teljes kiőrlésű termékek

A teljes kiőrlésű gabonákat, mint például a zabot, rákellenes élelmiszereknek tekintik, mivel fitoösztrogéneket, antioxidánsokat és rostot tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát.

A zab jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz, amely jótékony hatással lehet a vastagbél egészségére. A kutatások azt mutatják, hogy a magasabb rostbevitel a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával jár.

Már fél csésze teljes kiőrlésű zabpehely is körülbelül öt gramm rostot tartalmaz, amely a napi rostbevitel körülbelül 21 százaléka.

Bogyók

A zöldségekben, gyümölcsökben, babban és diófélékben található fitokemikáliákat tartalmazó élelmiszerek lassíthatják a rákos sejtek növekedését.

Az áfonya gazdag egy antocianin nevű fitokemikáliában, amely mélykék színt ad a gyümölcsnek, és csökkentheti a gyulladást és a szabad gyököket. Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy a bogyós gyümölcsök összefüggésben állhatnak a rák kockázatának csökkenésével.

Diófélék

A pekándióhoz vagy a mandulához hasonló diófélék teszik teljessé ezt a gyors és egyszerű reggelit, egészséges zsírokat, rostot és növényi alapú fehérjét kínálva.

Természetes vegyületeket, úgynevezett polifenolokat is tartalmaznak, amelyek javíthatják a bélrendszer egészségét. A diófélék gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Ezenkívül a diófélék gazdagok antioxidáns vegyületekben, például E-vitaminban, amelyek idővel segíthetnek megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól.

Egyéb reggeli lehetőségek a rák kockázatának csökkentésére

További reggeli ötleteket keres, amelyek csökkenthetik a gyulladást, javíthatják a bélrendszer egészségét, és támogathatják az általános egészséget?

Íme két további recept, amelyet érdemes kipróbálni:

Zabpehely quinoával és chiamaggal: a chiamag extra fehérjét, rostot és antioxidánsokat, például omega–3 zsírsavakat biztosít. Egy adag hat gramm fehérjét és hat gramm rostot tartalmaz. Fontolja meg görög joghurt hozzáadását az extra fehérjebevitelért.

Matcha és bogyós zabpehely: ez a recept teljes kiőrlésű zabpelyhet, antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsöket és matchát tartalmaz. Ráadásul laktató is, adagonként 27 gramm fehérjét és 11 gramm rostot tartalmaz.

Kapcsolódó írásaink