Életmód

Három mindennapi étel, amitől éveket fiatalodhatunk

Ragyogó lesz a bőrünk

Ahhoz, hogy fiatalabbnak tűnjünk, mindössze három ételt kell fogyasztanunk. A bőrgyógyász szerint ezek a titkos összetevők, hogy a kollagén termelését felpörgessük – írja a life.hu.

Három mindennapi étel, amitől éveket fiatalodhatunk
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/R3F

Akár a rugalmasságot szeretnénk növelni, akár a kimerült bőrt szeretnénk helyreállítani, számos lehetőség áll rendelkezésre a kollagéntermelés serkentésére. Amikor megszületünk, bőrünk tele van kollagénnel, ami az évek során csökken. A jó hír, hogy sokféle módon támogathatjuk a kollagénraktárainkat, ha egy kis feszesítésre van szükség. Van három egyszerű étel a kocsonyán és a csirkén túl, amit könnyen megtalálunk a konyhában, és azonnal serkenti a kollagéntermelést.

„A csontleves, a hal, a csirkehús bőre és a tojásfehérje természetes módon gazdag kollagénben” – magyarázta Jeannette Graf, MD, bőrgyógyász. „A C-vitaminban gazdag ételek, mint a citrusfélék és a leveles zöldségek, szintén támogathatják a kollagéntermelést.”

Mit érdemes enni?

A hal:

Mint más állatok, a halak kollagéntartalmú szalagokkal és vázzal rendelkeznek. Néhányan azt állítják, hogy a tengeri kollagén az egyik legjobban felszívódó forma. Egy 2023-as kutatás szerint ez a kollagénforma talán biológiailag jobban hasznosul, és különösen segíthet a bőr egészségének és rugalmasságának megtartásában. Fontos tudni, hogy a hal „húsa” kevesebb kollagént tartalmaz, mint más, kevésbé kívánatos részek. A legtöbb kollagént a hal feje és szeme tartalmazza, amit valószínűleg nem fogunk megenni, étrend-kiegészítőkben azonban megtalálhatjuk.

Tojásfehérje:

Bár a tojás nem tartalmaz olyan kötőszöveteket, mint sok más állati termék, a tojásfehérje viszonylag magas mennyiségben tartalmaz prolint. Ez az egyik aminosav, amely szükséges a kollagéntermeléshez.

Fokhagyma:

A fokhagyma nemcsak a pörköltekhez és tésztáknak adhat ízt, hanem a kollagéntermelést is fokozhatja. A fokhagyma magas kéntartalmú, segít a kollagén szintézisében és megakadályozza annak lebomlását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogyasztott mennyiség is számít. Valószínűleg sok fokhagymát kell enni ahhoz, hogy élvezzük a kollagéntermelésben ennek előnyeit, ami nem biztos, hogy praktikus, de a potenciális előnyök miatt érdemes beépíteni a fokhagymát a rendszeres étrendbe.

Annak érdekében, hogy a testünk kollagént a legjobban termelje, koncentráljunk a magas kollagéntartalmú állati vagy növényi alapú ételekre, vagy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökre és zöldségekre.

Egyéb tápanyagok, amelyek segítik a kollagéntermelést:

A cink, a C-vitamin és az E-vitamin.

Emellett érdemes elkerülni a túl sok cukor és finomított szénhidrát fogyasztását, mint a fehér kenyér és a péksütemények. Ezek gyulladást okozhatnak, ami gátolhatja a kollagén szintézisét.

Kapcsolódó írásaink